Što djeca uče iz vašeg ponašanja

Objavljeno 05.07.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Ako se ponekad pitate kako odgajati dijete, znajte da je pitanje neprimjereno. Vi ga već odgajate, svakim svojim postupkom koje će ono oponašati. Možete im govoriti što je ispravno, a što pogrešno, no imajte na umu da će djeca u životu raditi ono što vide.

Nije tajna da djeca najlakše i najbrže usvajaju navike roditelja. Iako izlizan, možda je ipak najbolji savjet da ne radite ono što ne želite da rade vaša djeca, da ne govorite riječi koje ne želite čuti od njih...

Australijska nacionalna asocijacija za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece snimila je video koji u samo 60 sekundi roditeljima pokazuje kako njihovo ponašanje utječe na djecu. Pod sloganom "Djeca vide, djeca rade" promoviraju video koji zaista mijenja živote u samo jednoj minuti.

Video prikazuje djecu koja slijede odrasle, te oponašaju njihove navike. U početku se čini da je uzorak ponašanja prilično nevin. Tako možemo vidjeti kako djeca oponašaju pričanje na telefon dok hodaju preko gradskog trga, zovu nekog iz javne govornice, čekaju iza žute crte na željezničkom kolodvoru... Međutim, oponašanje postaje opasnije kada ugledamo djevojčicu kako kopira ženu koja puši cigaretu na pokretnim stubama. Vidimo i dječaka koji slijedi primjer odraslog čovjeka koji bezobzirno sruši torbu s ramena žene koja se uz to muči s dječjim kolicima na stubama. Također se prikazuje i bacanje smeća po ulici, pijano ponašanje, bijes u prometu, rasizam i okrutnost prema životinjama. U nastavku videa žena viče na svoju bebu zajedno sa svojom starijom kćerkom. Muškarcu koji verbalno i fizički zlostavlja svoju ženu pridružuje se i njihov sin. Video završava scenom s javnog parkirališta u kojoj čovjek pomaže ženi kojoj su ispale namirnica, a dijete mu se pridruži.

Zbog toga, ako primijetite da vaše dijete viče ili da je agresivno prema drugima, zapitajte se radite li i vi to isto. Oni uče po modelu oponašanja, promatraju roditeljska lica i prihvaćaju reakcije, pa ako ste skloni grubljem stavu prema okolini, ako puno vičete ili ste neljubazni u komunikaciji, i vaša djeca će biti takva.

Istraživanje na nekoliko tisuća najmlađih pokazalo je da djeca bez izuzetka preuzimaju roditeljske reakcije i u međuljudskim odnosima, a psiholozi tvrde da, kada vam se ne sviđa ponašanje vašeg djeteta, nemojte ga odmah grditi i kažnjavati. Razmislite ponašate li se i vi slično! Kazne i grube riječi neće utjecati na to da vaše dijete postane drugačije, naprotiv, ono samo će usvojiti loš način komunikacije. Svoje ponašanje ispravit će jedino ako i vi učinite isto.

Suprug moje prijateljice joj se uvijek  obraća s poštovanjem. Otvara joj vrata, pridrži joj stolac dok sjeda... Odnosi se prema njoj kao pravi gentleman. Jedne prilike kada nije bio kod kuće, vidjela sam njihovog sina kako joj otvara vrata, izvlači stolicu da sjedne prije obroka i uvijek se nudi da joj pomogne oko nečega.

Jednom sam čula pilota kako priča o određivanju kursa prema destinaciji. Naglasio je da bi mogao završiti u skroz drugoj državi kada bi njegov zrakoplov samo malo skrenuo lijevo ili desno na početku putovanja.

Zamislite da polijećete iz zračne luke smještene na ekvatoru u namjeri da obletite zemaljsku kuglu . Međutim, kurs aviona je bio pomjeren za samo jedan stupanj izvan planiranog. Što mislite koliko ćete biti izvan kursa dok se vratite na istu zemljopisnu dužinu s koje ste krenuli. Nekoliko kilometara? Sto kilometara? Odgovor bi vas mogao iznenaditi. Pogreška od samo jednog stupnja odvela bi vas gotovo 800 kilometara izvan kursa, ili sat vožnje zrakoplovom. Roditelji su piloti u životima svoje djece. Oni iscrtavaju njihov kurs od samog početka. Svaka riječ i djelo koju roditelji izgovore i urade usmjerava ih u jednom ili drugom smjeru. Nikada nije kasno da ispravite putanju kojom hoda vaše dijete, te da čitava obitelj krene boljim smjerom.

Ako djeci damo pozitivne primjere možemo ih naučiti vrijednostima poput dobrote,poštenja, suosjećanja, zdravog života i još puno toga. Najbolji način da djeci pokažemo pravi put je da i sami idemo tim putem. Ako želite naučiti djecu da svoju sobu održavaju čistom, onda im pružite primjer i čistite kuću redovito. Ako želite naučiti djecu dobrim manirima, koristite riječi koje želite da oni koriste, poput 'molim' i ' hvala'. Otvorite im vrata i pomozite im kada nose nešto teško tako da bi se i oni jednom ponudili da urade isto za vas.

Želite li djecu naučiti poštenju, uvijek govorite istinu. Ako pronađete novac, neka vaša djeca vide da ćete ga pokušati vratiti vlasniku. Ako želite da se vaša djeca obraćaju s poštovanjem starijima, onda i vi tako pričajte s drugima. Kada ste u autu i vičete prostote drugim vozačima, zapitajte se tko u sjedalici iza vas uči nove riječi. Svi se nekada naljutimo. Ali, pokažite svojoj djeci kako se ljutiti bez korištenja psovki.

U našoj zajednici većina ljudi želi djeci prenijeti svoje religiozna uvjerenja, te ih šalju u crkvu. Međutim, ne možete zahtijevati od djece da idu u crkvu dok vi sjedite kod kuće i gledate film. Zapamtite da vi birate smjer kojim će dijete ići. Je li njegovo odredište sretna obitelj, obrazovanje i zdrav život? Ako jeste, onda učinite sve što je u vašoj moći da i sebi stvorite takav život, a djeca će vam se pridružiti na vašem putu. Kako vi rastete i razvijate se, tako će i oni procvjetati i izrasti u istu prekrasnu osobu u kakvu se vi pretvarate.

Katarina Jelić

Autor: LadyLike.hr portal

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing