Što je atopijski dermatitis?

Objavljeno 22.03.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajanim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajanim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Atopijski dermatitis predstavlja najčešću dječju kožnu bolest i često je udružena s drugim atopijskim bolestima kao što su alergija na hranu, alergijska astma i/ili alergijski rinitis. Smatra se da oko 15 – 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. U 60 posto oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 posto do pete godine života. Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života. No, atopijski dermatitis može početi u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih. Intenzitet bolesti najčešće s godinama slabi, tako da do sedme godine 50 posto djece više nema simptome, odnosno do adolescentne dobi njih 70 posto ozdravi. Atopijski dermatitis se javlja u 1-3 posto odraslih osoba.

Smatra se da oko 15 – 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. U 60 posto oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 posto do pete godine života. Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života

 Na početku moramo razjasniti nekoliko osnovnih pojmova:

 • Atopijski dermatitis se često naziva i atopijski ekcem, neurodermitis, endogeni ekcem ili atopijski ekcem/dermatitis sindrom. Puno naziva za jednu bolest
 • ATOPIJA je nasljedna sklonost alergijskim reakcijama. Ako jedan roditelj ima neku od atopijskih bolesti, dijete je u riziku od gotovo 60 posto da samo bude atopičar, a ako su oba roditelja atopičari rizik je i veći od 80 posto
 • ATOPIJSKE BOLESTI su alergija na hranu, atopijski dermatitis, alergijska astma, alergijski rinitis (alergijska upala sluznice nosa), alergijski konjuktivitis (alergijska upala očiju)
 • ATOPIČAR je osoba koja boluje od atopijske bolesti
 • ATOPIJSKI MARŠ je pojam koji označava prijelaz iz jedne u drugu atopijsku bolest. Na primjer, nerjetko se u dojenčadi prvo pojavi atopijski dermatitis sa ili bez alergije na hranu, potom se simptomi na koži smiruju, ali se može razviti alergijska astma, odnosno u kasnijem djetinjstvu alergijski rinitis

 Uzrok atopijskog dermatitisa

Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, rezultat je kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika.

Nasljedni čimbenici ili genetska predispozicija se odnosi na nasljeđivanje većeg broja gena od kojih neki djeluju na razvoj zaštitne kožne barijere, a drugi na razvoj imunološkog sustava organizma. U koži osoba s atopijskim dermatitisom postoji manjak bjelančevine u koži koja se naziva filagrin i koja stvara zaštitnu barijeru kože. Koža koja nema razvijenu zaštitnu barijeru je suha, gubi vodu i dozvoljava prolaz alergena u dublje slojeve kože te razvoj alergijske reakcije. Upravo zbog ovoga je važno da atopičari redovito nanose kreme i masti na kožu i na taj način sami obnavljaju zaštitnu kožnu barijeru.

Danas jako popularna teorija nastanka atopijskog dermatitisa je i tzv. higijenska teorija. Naime, atopije su bolesti bogatog svijeta. Njihova je učestalost u porastu

Faktori okoline se odnose na izloženost različitim alergenima, iritansima, utjecaju klimatskih faktora, psihološkom stresu te sekundarnim infekcijama kože.

Danas jako popularna teorija nastanka atopijskog dermatitisa je i tzv. higijenska teorija. Naime, atopije su bolesti bogatog svijeta. Njihova je učestalost u porastu. Više je atopičara u gradu nego na selu, više u obiteljima sa jednim djetetom, nego s više djece. Drugim riječima, djeca danas manje oboljevaju od zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, ospice i slično, te imunitet kreće u drugom smijeru (tzv. Th2 imunološkom odgovoru) odnosno razvoju alergijskih i autoimunih bolesti.

Čimbenici koji pogoršavaju dermatitis – „triger faktori“

 1. SUHA KOŽA. Atopijski dermatitis obilježava suha koža. Svaka aktivnost koja dodatno isušuje kožu (npr. kupanje u pjenušavim kupkama, sapunima, kupanje bez nanošenja krema, centralno grijanje itd.) može pogoršati simptome dermatitisa.
 2. IRITANSI. Djeca s atopijskim dermatitisom imaju vrlo osjetljivu kožu. Odjeća od vune i sintetičnih vlakana, kozmetički proizvodi sa dodatkom mirisa i konzervansa mogu dodatno iritirati kožu.
 3. STRES. U fazama emocionalnog stresa (npr. odvajanje od obitelji, polazak u vrtić, školu, rođenje brata ili sestre....) moguće je očekivati pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.
 4. TOPLINA I ZNOJENJE. Djeca s atopijskim dermatitisom loše podnose toplinu i znojenje (pogoršanja tijekom tjelesnog napora ili nagle promjene temperature, primjerice iz hladnog u toplo). Ipak se tijekom ljetnih mjeseci u većine djece simptomi atopijskog dermatitisa smiruju. Povoljno djeluje sunce (uz pravilnu zaštitu) i promjena klime (more ili planine). Tijekom zimskih mjeseci simptomi se atopijskog dermatitisa u većine djece pogoršavaju.
 5. INFEKCIJE. Svaki infekt djeteta (od obične prehlade do jačih infekcija dišnih puteva i druge infekcije) može pojačati simptome atopijskog dermatitisa. Kožne infekcije uzrokovane bakterijama (stafilokokne infekcije) i virusima (herpes infekcije, bradavice) su češće u osoba s dermatitisom.
 6. ALERGENI. Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, pšenično brašno, kikiriki i riba. Općenito možemo reći da je vjerojatnost da je dijete razvilo preosjetljivost na hranu veća što je dijete mlađe, odnosno što su simptomi atopijskog dermatitisa teži. Alergeni iz okoline mogu biti grinje i kućna prašina, peludi trava, stabala i korova te dlaka kućnih ljubimaca.

 Znaci bolesti

 1. EKCEM se očituje pojavom crvenih plakova na koži, ponekad uz pojavu sitnih mjehurića, točkastih krasti i ogrebotina (rezultat češanja). U kroničnoj fazi ekcem postaje suh uz ljuštenje i zadebljanje kože (lihenifikacija). Lokalizacija ekcema, najčešće ovisi o dobi.
 2. SUHA KOŽA je jedan od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa.
 3. SVRBEŽ je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima.

U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te vanjsku stranu ruku i nogu. Dakle, postoji sklonost generalizaciji bolesti (zahvaćanju kože čitavog tijela) te akutnom obliku bolesti (crvenilu, vlaženju, intenzivnom svrbežu). U starije djece obično postoji sklonost lokalizaciji bolesti (npr. zahvaćanju pregiba lakta, ručnog zgloba isl.) te kroničnom tijeku bolesti (ljuštenju i zadebljanju kože). Često se uz osnovne znakove bolesti javljaju i komplikacije, a to su sekundarne infekcije. Osjetljiva, suha atopijska koža prijemljiva je za bakterijske i virusne infekcije. Najčešće su to stafilokoki i virus herpesa.

Dijagnoza

Dijagnoza atopijskog dermatitisa postavlja se na temelju anamneze i pregleda djeteta. U većine djece druga obrada nije potrebna.

Prema procjeni stanja bolesti te udruženosti s drugim simptomima (npr. nenapredovanje na tjelesnoj težini, probavne smetnje-grčevi, povraćanje, proljevi, opstipacije itd), liječnik se može odlučiti i za izvođenje određenih testova kojima se dokazuje mogući uzrok alergijske reakcije.

Alergološka obrada (prema procjeni liječnika):

 1. PRICK - kožni ubodni test na nutritivne i inhalatorne alergene, aditive i konzervanse
 2. određivanje apsolutnog broja eozinofila u krvi (Dunger), određivanje ukupnog imunoglobulina E (IgE) te specifičnih IgE na određene namirnice odnosno inhalatorne alergene
 3. Atopy patch test - test kasne preosjetljivosti na nutritivne i inhalatorne alergene

Autor: dr. Nives Pustišek

6 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Atopijski dermatitis predstavlja najčešću dječju kožnu bolest i često je udružena s drugim atopijskim bolestima kao što su alergija na hranu, alergijska astma i/ili alergijski rinitis.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing