Što je baby handling?

Objavljeno 31.10.2011. | Dobna skupina: 0-1

Baby handling je niz preporučenih praksi postupanja s djetetom kojima se potiče njegov razvoj.

Koji neurorizični čimbenici postoje?

Neurorizičnih je čimbenika mnogo, a čine ih razne komplikacije u trudnoći, primjerice prijeteći pobačaj, prijeteći prijevremeni porođaj, višeplodna trudnoća, eklampsija, krvarenje u trudnoći, kronične bolesti majke, te komplikacije u porođaju i nakon njega...

Svako je deseto dijete neurorizično, a 20 posto može imati prolazne ili trajne (blaže ili teže) poremećaje. Velika je važnost ranog otkrivanja i tretiranja neurorizične djece kako bi se spriječio nastanak teških poremećaja. Ranom intenzivnom primjenom stimulacije oštećenog područja psihomotorike mogu se postići veliki rezultati zbog tzv. plastičnosti živčanog sustava.

Što je to plastičnost živčanog sustava?

Plastičnost živčanog sustava jest biološka sposobnost prilagodbe mozga na postojeće stanje i sposobnost nadomjeska oštećene funkcije. Ona se odnosi na njegovu sposobnost da uči, pamti, zaboravlja, kao i njegov kapacitet za reorganizaciju i oporavak nakon oštećenja.

Što je to baby handling?

Baby handling ili ispravno postupanje s djetetom jesu preporučeni ispravni postupci pri podizanju, spuštanju, previjanju, hranjenju, držanju, nošenju i presvlačenju djeteta kojima se potiče normalan djetetov razvoj te eliminiraju sekundarni čimbenici okoline, a također su korisna dopuna terapijskim postupcima kod neurorizičnog djeteta i djeteta s neurorazvojnim smetnjama.

Izrazito je važno da baby handling, osim roditelja  poznaju i ostali ljudi iz djetetove blizine. Pri ispravnom postupanju treba paziti da su djetetove ručice uvijek naprijed (ne smiju zaostajati iza njegovih leđa ili sa strane), laktovi trebaju biti ispred ramena te treba činiti rotaciju trupa.

Ispravni položaji

LEŽANJE: Novorođenče valja postaviti u lagano skvrčeni položaj na boku i poduprijeti ga smotanom pelenom. Ručice mu moraju biti ispred tijela, a glavica ne smije biti zabačena unazad.

PODIZANJE: Dijete se ne smije podizati iz ležećeg položaja tako da se podmetne ruka ispod njegove glavice i guze, nego ga treba preko svoje ruke zarotirati na stranu. Ruku valja položiti između njegovih nožica i držati rame na onoj strani na koju će se dijete okrenuti. Gornju, slobodnu ručicu treba prebaciti preko svoje ruke te istom rukom pridržavati glavicu. Preporuča se prihvaćanje djeteta za nadlaktice i natkoljenice, a nikada za periferne dijelove šake i stopala.

SPUŠTANJE. Kod spuštanja se ide obratnim redoslijedom od podizanja: dijete se drži bočno na svojoj ruci, prvo se spusti bočno na guzu i kuk pa se polagano položi na podlogu.

PREVIJANJE: Kod previjanja dijete se ne drži za stopala, nego ruku stavimo između djetetovih nožica i držimo njegovu natkoljenicu, dok smo drugu nožicu naslonili na svoju ruku.

HRANJENJE: Tijekom hranjenja uvijek treba paziti da djetetovo tijelo bude lagano skvrčeno i nagnuto na majčina/hraniteljska prsa te da su obje ručice ispred bebina tijela, a ne npr. ispod majčina pazuha ili da mu vise sa strane. Također valja obratiti pozornost na položaj bebine glavice, koja ne smije biti zabačena unazad, nego lagano nagnuta naprijed.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

6 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Baby handling je skup postupaka koji jamče zdrav neurološki razvoj djeteta.
Ukupni dojam

5

Baby handling uistinu je lako naučiti i primijeniti.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing