Što je baby swaddling ili zamatanje djece?

Objavljeno 01.08.2012. | Dobna skupina: 0-1

Možda će vas ovo iznenaditi a možda ste već i čuli za to, ali bebe vole biti umotane. Možda se upravo u tome krije tajna njihovog (ali i vašeg) mirnog sna!

Pitate zašto bebe vole biti zamotane? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan - zamatanje ih podsjeća na boravak u sigurnom okružju vaše maternice. Kada su zamotane, bebe se osjećaju sigurnije i mirnije nego kada su razmotane i plaše ih nepoznati zvukovi i prostor.

Beba se nakon rođenja počinje privikavati na svijet izvan vaše maternice pa iz skučenog, tamnog i toplog prostora dolazi u svijet koji je prostran, svijetao i hladan. Svi ovi podražaji mogu djelovati prestimulirajuće na bebu, što često može rezultirati plačem, problemima s uspavljivanjem i slično. Zamatanje bebi daje privid sigurnosti i udobnosti kakvu je nekoć uživala u vama, a na taj se način također sprječavaju nehotični udarci ili ogrebotine budući da bebe u prvim mjesecima života nemaju kontrolu na porketima vlastitih ruku i nogu.

Zamatanje ne odgovara svima, ali vaša će beba već pronaći način da vam neslaganje sa zamatanjem pokaže glasnim negodovanjem i protestiranjem.

Kako zamatati bebu?

Bebu možete zamatati u pelenu, tanju dekicu ili tzv. swaddlere, specijalno dizajnirane dekice koje možete pronaći i na našem tržištu. Roditelji posebnu pozornost trebaju obratiti na jačinu zamatanja svoje bebe - prejako zamatanje može s vremenom dovesti do dišnih problema i displazije kukova. Također, dekica ne smije biti debela nego tanka, jer su određene studije pokazale kako pregrijavanje može biti jedan od uzročnika S.I.D.S.-a. Najsigurnije je da vam tehniku zamatanja pokaže pedijatar ili patronažna sestra.

Na grafičkom prikazu možete vidjeti kako pravilno zamatati bebu. Slijedite korake koje predlažemo:

  1. Prostrite dekicu na krevet i polegnite vašu bebu na nju.
  2. Prebacite jedan kut dekice s jedne na drugu stranu, na način prikazan na slici. Rezultat bi trebao sličiti na trokut.
  3. Postavite bebu u središte dekice s ramenima u istoj razini s krajevima "trokuta". Priljubite bebinu lijevu ruku uz njezino tijelo i povucite desni kut dekice preko nje i ugurajte ga ispod bebina tijela. Bebina desna ruka treba i dalje ostati u istom položaju.
  4. Sada prebacite vrh "trokuta" preko bebinih nogu, ali dobro provjerite da je beba udobno smještena.
  5. Lijevi kut dekice prebacite preko bebina tijela i zamotajte ga sa stražnje strane.
  6. Postupak zamatanja je na ovaj način gotov, ali provjerite je li beba dovoljno čvrsto umotana da se ne može sama osloboditi.

Izvor: www.babyblanketsbooth.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Zamatanje se može činiti težim nego što jest, posebno dok se ne stekne određena praksa.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing