Što je danas za ručak? Poriluk!

Objavljeno 24.09.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Povrće koje se već tisućama godina uzgaja na području Sredozemlja i središnje Azije, dvogodišnja je povrtna kultura.

Poriluk (lat. Allium porrum) pripada porodici Alliaceae, isto kao češnjak i luk. Za jelo koristimo listove i lukovicu, a najukusniji je onaj čvrst i ravan, tamnozelenih listova i dugog bijelog vrata. 

U svom nutritivnom sastavu sadrži vitamin C, vitamine B skupine, minerale željezo i mangan, folnu kiselinu, specifična eterična ulja te aminokiseline sa sumporom koje prilikom pripremanja prelaze u tiosulfinate, polisulfide i druge spojeve koji djeluju kao prirodni antibiotici. Njegova eterična ulja potiču probavu i izlučivanje mokraće dok biljna sluz olakšava iskašljavanje, ublažava bronhitis, prehladu i upale dišnih putova. 

Pola šalice poriluka sadrži 16 kalorija, a u zelenim dijelovima listova nalazi se više hranjivih tvari nego u bijeloj izduženoj lukovici. Stoga, koristite ih ne samo za varivo već svježe kao salatu, za juhe ili neko drugo jelo. Dostupan je cijelu godinu pa dajte mašti na volju! 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0