Što je gestoza?

Objavljeno 25.08.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Ovaj poremećaj najčešće zahvaća vrlo mlade žene tijekom prve trudnoće, ali je utvrđena i sve učestalija pojava i kod žena s više od 40 godina života.

Gestoza je tipična promjena koja se javlja u posljednjem tromjesečju trudnoće, a nestaje nakon poroda. Obilježava je izraziti porast krvnog tlaka (hipertenzije) i pojava bjelančevine albumina u mokraći (proteinurija). Treba je držati pod nadzorom jer može ugroziti normalni tijek trudnoće.  

Simptomi gestoze

Kod žena s gestozom razvijaju se naticanja, posebice nogu, a koji nisu povezana sa stajanjem (edemi). Zbog toga se ova bolest naziva i E (edemi), P (proteinurija), H (hipertenzija) gestoza. Budućoj se majci obično savjetuje potpuno mirovanje i ponavljane kontrole. Ako je potrebno, ginekolog može prepisati lijekove protiv povišenog tlaka kako bi se on doveo na normalnu razinu.  Smatra se kako gestoze u trudnoći nastaju zbog poremećaja adaptacijskih mehanizama, u prvom redu neurohumoralne regulacije.

Gestoze se dijele na:

  • rane (u prvoj 1/3 trudnoće)
  • kasne (od 28 tjedna)

Eklampsija

Ovo je najteži oblik kasnih gestoza. Uz edeme, proteinuriju i hipertenziju, praćen je i gubitkom svijesti, a zatim pojavom toničnih i kloničkih (trzajevi i ukočenost) grčeva, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

Po periodu nastanka razlikujemo:

  • eklampsiju trudnica
  • eklampsiju rodilja
  • eklampsiju babinjaka

Prije punog napada javlja se preeklamptični period, koji može trajati kraće pri čemu ostaje neprimijećen, ili duže. Napad eklampsije ima tri faze:

  • početna faza (30 sekundi) sa sitnim fibrilarnim trzajima mišića lica i gornjih ekstremiteta (preeklamptični period)
  • druga faza (10-20 sekundi) najkraća je i najopasnija, cijela muskulatura se nalazi u toničnom grču, disanje prestaje, cijanoza (poplavljivanje) se pojačava
  • treća faza obilježena je bujicom kloničnih grčeva, a za vrije napada vitalnost djeteta je smanjena, kada se na to nadoveže hipoksija (majak kisika), dijete ili podlegne ili se rađa u teškoj hipoksiji

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Budućoj se majci obično savjetuje potpuno mirovanje i ponavljane kontrole. Ako je potrebno, ginekolog može prepisati lijekove protiv povišenog tlaka kako bi se on doveo na normalnu razinu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0