Što je listerioza i kako je spriječiti?

Objavljeno 23.09.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Zagađeni mliječni proizvodi, sirovo povrće ili meso... gdje se krije listerija, opasna bakterija?

Listerioza je bakterijemija, meningitis, cerebritis, dermatitis, okuloglandularni sindrom, intrauterina i novorođenačka infekcija ili, rijetko endokarditis, koju uzrokuje bakterija Listeria. Simptomi su različiti, ali listerioza je veoma opasna u slučaju infekcije u trudnoći. Liječi se antibioticima (penicilinom).

Do infekcije obično dolazi putem zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a potpomaže joj sposobnost L. monocytogenes da preživi i raste na temperaturi unutar hladnjaka. Do infekcije također može doći neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. Infekcija listerijom se može prije i tijekom poroda proširiti od majke na dijete a može uzrokovati i pobačaj

Listerije su mali, neinkapsulirani, pomični, fakultativni anaerobi koji ne stvaraju spore i nisu acidorezistentni, a nalaze se širom svijeta u okolišu i crijevima sisavaca (ne ljudi), ptica, paučnjaka i ljuskara. Postoji nekoliko vrsta listerije, no prevladavajući patogen u ljudi je L. monocytogenes. Incidencija u SAD–u iznosi 7 slučajeva/1.000.000 ljudi/ god., s vrhuncem pojavnosti u ljeto, bolest je najčešća u novorođenčadi i odraslih osoba s 60 god. Imunokompromitirani su bolesnici u velikoj opasnosti.

Do infekcije obično dolazi putem zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a potpomaže joj sposobnost L. monocytogenes da preživi i raste na temperaturi unutar hladnjaka. Do infekcije također može doći neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. Infekcija listerijom se može prije i tijekom poroda proširiti od majke na dijete a može uzrokovati i pobačaj.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Primarna listerijemija je rijetka a izaziva visoku vrućicu bez lokalnih simptoma i znakova. Mogu se razviti endokarditis, peritonitis, osteomijelitis, kolecistitis i pleuropneumonija. Listerijemija može uzrokovati intrauterinu infekciju, korioamnionitis, prijevremeni porod, smrt fetusa ili infekciju novorođenčeta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing