Što je potrebno znati o dojenačkim grčevima

Objavljeno 14.06.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Bolovi dojenačkih grčeva naizraženiji su u dobi od šest tjedana, a do trećeg ili četvrtog mjeseca najčešće spontano prestanu.

Uzroci dojenačkih grčeva

Jedan od mogućih uzroka je alergija na bjelačevine koje sadrži i majčino i umjetno mlijeko, odnosno fiziološka nepodnošljivost laktoze, mliječnog šećera, koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova. Kada laktoza stigne u tanko crijevo, trebao bi je razgraditi enzim laktaza, no taj je enzim kod mnogo djece te dobi još uspavan. Tada dio šećera ostaje neprobavljen, odlazi u debelo crijevo gdje se nalaze bakterije i tu se događa vrenje, stvaraju se plinovi koji opterećuju probavu i uzrokuju bolne grčeve. Također, mogući je uzrok sazrijevanje probavnog sustava, čija je posljedica pojačani rad crijeva, pojačana podražljivost središnjega živčanog sustava, neurohormonska nezrelost, emotivna napetost i stresna situacija u obitelji.

Prijevremeno rođena djeca s porođajnom težinom manjom od 2500 grama imaju trostruko veću učestalost grčeva. Ona burnije reagiraju na vanjske podražaje te na bolno rezanje crijeva jer su njihov mozak i središnji živčani sustav podražljiviji

Ako je majka nesigurna ili uplašena, veći su izgledi da će njena beba imati grčeve. Smirenost majki, djetetu bi trebalo dati osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Kod djece hranjene adaptiranim mlijekom grčevi se pojavljuju ranije, oko drugog tjedna života, dok se u dojene djece javljaju oko šestog tjedna života. Češći su kod žena koje su tijekom trudnoće doživjeli stres te kod majki koje puše.

Kako umiriti dijete

Najdjelotvornije i najprirodnije jest stavljanje djeteta kožu na kožu u mirnoj atmosferi te smanjenje podražaja poput svijetla i buke. Postoje nekoliko praktičnih položaja koja osiguravaju blizak kontakt i povišen položaj gornjeg dijela tijela bebe:

  • U prvom položaju dijete je samo u pelenici i leži priljubljeno na majčinom prsnom košu. Pri tome majka leži na znatno povišenom uzglavlju, a gornji dio pidžame zakopčava preko djeteta tako da samo glavica ostaje vani. To mogu raditi i tate. Istraživanja pokazuju da je dojenčad mirnija na dlakavim prsima.
  • U drugom položaju majka sjedi i oslanja svoja stopala na drugi stolac pri ćemu su joj natkoljenice uzdignute pod 45 stupnjeva. Postavlja dijete na svoje natkoljenice licem prema sebi. Taj položaj omogućuje dobar vizualni kontakt djeteta s majkom.
  • Ležanje bebe na trbuhu ili nošenje na podlaktici u potrbušnom položaju također olakšava eliminaciju suvišnog zraka iz probave koji uzrokuje grčeve.

Kako pravilno hraniti dijete

Kako bi se spriječila pojava grčeva, majka koja doji treba pripaziti da dijete zahvati cijelu bradavicu zajedno s areolom te da je isprazni do kraja jer prvo mlijeko koje povuče ima više laktoze, a iduće ima više masnoće. Ako dijete uzme malo mlijeka iz jedne dojke a zatim iz druge, popit će mnogo laktoze, koja će pojačati grčeve. Također od tog će mlijeka dijete biti češće gladno pa će češće jesti i tako se krug zatvara. Istiskivanjem mlijeka iz dojke treba spriječiti igranje s dojkom i stimulirati gutanje. Promjena položaja pri podoju može smanjiti učestalost grčeva. Ako mlijeko dotječe prebrzo i u prevelikim količinama, započnite dojenje prije nego beba zbog gladi postane prekomjerno uznemirena jer naglo hvatanje bradavice može uzrokovati snažni refleks otpuštanja mlijeka. Dojenje u ležećem položaju, također može tada pomoći. Pri presporom dotoku mlijeka dijete proguta veću količinu zraka. Tada se preporučuje istiskivanje mlijeka kako bi se povećao dotok.

Ako se dijete hrani adaptiranim mlijekom na bočicu, duda treba imati dobar odzračni ventil, a otvor mora biti dovoljno velik da dijete bez većih naprezanja može povući sadržaj, dok s druge strane dotok ne smije biti tako velik da su mu usta prepuna mlijeka. Dobro je na pola obroka podići dijete na svoje rame i držati ga u uspravnom položaju. Kada suvišni zrak izađe, može se nastaviti s hranjenjem i ponoviti zahvat za izbacivanje zraka. Nakon hranjenja dobro je poleći dijete na povišeno, 45 stupnjeva, kako bi mjehurići isplivali prema vrhu želuca i potom van.

Autor: dr. Milivoj Jovančević

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako je majka nesigurna ili uplašena, veći su izgledi da će njena beba imati grčeve. Smirenost majki djetetu bi trebalo dati osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing