Što je pupkovina?

Objavljeno 19.09.2011. | Dobna skupina: Prije poroda

Puno se govori o pupkovini, no što je ona zapravo?

Pupkovina ili pupčana vrpca je svežanj krvnih žila koji povezuje majku i dijete preko posteljice. Dugačka je oko 50 centimetara, izlazi iz posteljice, prolazi kroz amnijsku tekućinu koja se nalazi u amnijskoj opni i završava na sredini djetetovog abdomena. Oblikuje se već u prvim danima trudnoće, odmah nakon što se oplođeno jaje usadi u maternicu. Pri rođenju pupkovina se sastoji od tri žile, dvije arterije i jedne vene.

U času rođenja, kada novorođenče počinje samostalno disati, pupkovina postaje suvišna pa  ju se prereže, nekoliko centimetara od djetetovog trbuha. Obično je prereže babica, no može to učiniti i otac djeteta ako se tako unaprijed dogovori.

To je vrijeme kada se uzima  krv iz ostatka pupkovine (koja je ostala u dužem dijelu  pupkovine prema postaljici) za pohranjivanje u Banku za čuvanje krvi (specijalnim postupkom). Naime u krvi iz pupkovine postoje krvotvorne stanice koje mogu pomoći u liječenju nekih bolesti krvorvornih organa. Krv se može donirati nekom nepoznatom,ili nekom bolesnom iz obitelji i tada se ne plaća ništa, ili ostaviti na čuvanju za slučaj da nekom zatreba (za osobnu upotrebu) i tada se plaća.Taj   je postupak moguć samo u nekim rodilištima, pa ako postoji interes za to treba se još u trudnoći o svemu dogovoriti s ginekologom koji kontrolira trudnoću.

Veći dio pupkovine iz kojeg se i uzima krv za pohranjivanje, ostaje pričvršćen uz posteljicu i biva izbačen iz maternice u završnoj fazi porođaja.


Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pohranjena krv iz pupkovine može se koristiti za liječenje niza bolesti.
Ukupni dojam

5

Pohranjena krv iz pupkovine može pomoći djetetu, ali i članovima obitelji.
Dostupnost

3

Postupak pohrane krvi iz pupkovine još nije dostupan u svim rodilištima pa se raspitajte kod liječnika.

Napomena
Informirajte se kod svojeg liječnika o mogućnostima pohrane krvi iz pupkovine te o cijeni tog postupka.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing