Što je to ayurveda?

Objavljeno 02.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Ayurveda znači znanje o životu i to je 5000 godina star način liječenja podrijetlom iz Indije. Poanta ayurvede je balansiranje uma, duha i tijela te život u skladu s prirodom.

Ayurveda, doslovno prevedeno s Sanskrita znači "Znanje o Životu". Ayurveda je najstariji wellness program na Planetu. To je prirodna medicina, mnogi tvrde čak najstarija medicina na svijetu, datira unazad 5000 godina i dolazi s područja Indije. Kažu da je bila baza za grčku medicinu… Nešto što traje 5000 godina, sigurno vrijedi…

Primjenjujući ayurvedsko znanje u svakodnevnom životu, balansiramo um, duh i tijelo, živimo život u skladu s prirodom u sebi i oko sebe, te kreiramo uvjete za ostvarivanje svog punog potencijala. No, to nije samo znanje o preveniranju bolesti, Ayurveda je kompletna medicinska znanost koja daje rješenja za samoizlječenje od svih bolesti. Sljedeći zov prirode, Ayurveda nas podučava kako ostvariti harmoničan, sretan i balansiran Život. Prema Ayurvedi, svako živo biće je kopija Svemira u malom. Sve što se nalazi u ljudskom organizmu nalazi se i u svemiru, i obrnuto.

Sve u prirodi kreirano je od pet osnovnih elemenata: Etera (prazni prostor), Zraka, Vatre, Vode i Zemlje. Kombinacijom tih pet elemenata nastaju tri DOŠE (Vata, Pitta i Kapha), odnosno tri pokretačka principa koji su uzrok i posljedica svega što se dešava u našem organizmu i oko njega. Svatko od nas jedinstvena je kreacija svih triju doša koje oblikuju našu prirodu, našu osobnost.

Prema Ayurvedi, te tri osnovne životne energije baza su za sve naše tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i  KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest. Svoju iskonsku prirodu i tjelesnu konstituciju dobili smo rođenjem, prema Ayurvedi to se zove PRAKRUTI. Jedinstven omjer tih energija zadan je u trenutku začeća i ostaje jednak tijekom cijelog Života. Određuje što je u harmoniji s prirodom svakog pojedinca, a što potencijalno uzrokuje neravnotežu i bolest.

Sve u prirodi kreirano je od pet osnovnih elemenata: Etera (prazni prostor), Zraka, Vatre, Vode i Zemlje

Za svakog čovjeka, pravila su drukčija, jer svaki je čovjek jedinstven. Znanje o vlastitoj konstituciji, stvarnoj prirodi, odnosno PRAKRUTI osnova je u razvoju zdravlja svakog pojedinca. Vaš PRAKRUTI (stvarna priroda) određuje kako reagirate na određenu hranu, boje, okuse, i općenito na sve u životu.

                             Karakteristike Doša u ravnoteži

Ako VATA (Zrak + Eter) dominira u vašoj prirodi, tijelo vam je vitko, lagano, a po prirodi ste kreativni, zaigrani, energični, entuzijastični, zabavni, ali i lako ranjivi… Vata osobe imaju mnogo prijatelja i vole promjene. PITTA (Vatra + Voda) rukovodi ambicijama i strastima. Pitta osobe su dobri vođe, govornici i odlični menađeri, vrlo su organizirani, orjentirani na ciljeve i samosvjesni. Ostale Pitta vještine uključuju inteligenciju, hrabrost, fokusiranost, disciplinu. Pitta osobe su tople (često vatrene), i srednje su tjelesne građe. Ukoliko je KAPHA (Zemlja + Voda) dominantna, osoba je stabilna, prilično krupne tjelesne građe. To su mirni, blagi, suosjećajni ljudi, puni ljubavi i razumjevanja. Svaki pojedinac kreiran je od sve tri doše, a u većini slučajeva dvije su dominantne.

Karakteristike Doša u neravnoteži

Za svaku Došu i svaki Element, postoji stanje ravnoteže i neravnoteže. Neravnoteža je nešto što prema Ayurvedi zovemo VIKRUTI. Vata došu potrebno je balansirati ukoliko osjećate rastrešenost, strah kada ste pod stresom, ako ste zaboravni, ukoliko su vaše grlo i usne jako suhi, ako vas muči nesanica i ne možete se nikako naspavati… Kada je Vata doša u neravnoteži, možete osjetiti bol, nervozu, hiperaktivnost, površnost, zatvor (konstipaciju), probleme s fokusiranjem… Osobe s Pitta došom u neravnoteži mogu iskusiti temperaturu, upale, ljutnju, ljubomoru, kriticizam, iritaciju… Nadalje, znakovi da je Pitta u neravnoteži su upale (poput artritisa, alergija i sve druge upale), jaki simptomi menopauze… Ljudi kojima je Pitta doša u neravnoteži često su nervozni, kritični i iritirani kada su pod stresom. Stalno im je vruće, čak i kad je svima oko njih hladno. Neravnotežu Kapha Doše obilježava tvrdoglavost, vezanost za bilo koga ili bilo što, letargija, usporenost, depresija, želja da kontroliraju sve oko sebe, pretilost.

Ayurvedski tretmani

Cilj je balansirati doše i tako prevenirati ili zaustaviti bolest. Suprotno zapadnoj medicini koja liječi simptome, Ayurvedi je cilj izlječiti korjen, odnosno uzrok bolesti. Ayurveda nudi mnoge načine povratka organizma u ravnotežu: kroz balansiranu zdravu prehranu, biljne pripravke i ulja, masažu, meditaciju, tehnike disanja, aromaterapiju, terapiju zvukom i bojama… Primjenjujući ayurvedske savjete u svakodnevnom životu, poput samomasaže ljekovitim uljima i sličnim malim ritualima, učinit ćete veliki korak za sebe i svoje zdravlje!

Izvor: Light of Ayurveda

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ayurveda nudi mnoge načine povratka organizma u ravnotežu: kroz balansiranu zdravu prehranu, biljne pripravke i ulja, masažu, meditaciju, tehnike disanja, aromaterapiju, terapiju zvukom i bojama…

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing