Što je to hiperaktivno dijete?

Objavljeno 18.10.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Poremaćaj hiperaktivnosti bazira se na ponašanju. Specifičnih testova za otkrivanje ovog poremećaja nema.

Dijagnosticiranje poremećaja koji se zove „hiperaktivno dijete“ ili u stranoj literaturi ADHD sindrom, bazira se isključivo na ponašanju. ADHD nije samo faza koju će dijete prerasti, nije uzrokovan roditeljskim neuspjehom u odgoju, niti je znak djetetove „zločestoće“. To je stvarni, biološki uzrokovan poremećaj, međutim specifičnog testa nema.

Da bi se postavila sumnja na ADHD  potrebno je da se simptomi pojavljuju stalno, tijekom više od šest mjeseci, da se promjene počnu primjećivati prije šeste godine i da se registriraju u raznim situacijama i na svim mjestima (na igralištu s drugom djecom, u kući, u školi).

Simptomi ADHD-a

Najvažniji simptomi su:

 • poremećaj pažnje/manjak koncentracije:dijete teško održava pažnju čak i u igri. Ne sluša ni kada mu se izravno govori. Koncentracija je kratkotrajna. Prima jednakim intenzitetom sve podražaje koji do njega stižu (i zvuk prelijetanja aviona i glas učitelja)
 • dijete je hiperaktivno: stalno nemirno, ne može biti na jednom mjestu niti kraće vrijeme, ustaje i hoda po razredu, previše trči ili se penje, ne zna se mirno igrati. Nema straha, ne kontrolira kretnje, pa se ozljeđuje puno više od druge djece. Zaboravljivo je, nespretno
 • nesocijalno ponašanje:impulzivno reagira, svadljivo je, odgovara iako nije pitano, petlja se u igru druge djece, prekida ih i ometa a samo se ne može uključiti u igru. Postaje i agresivno; tuče se bez vidljivog razloga, grubo reagira. Hiperaktivno dijete često ima malo prijetelja i svjesno je svoje izoliranosti i odbačenosti. Njegova impulzivnost i agresivnost ne odbijaju samo djecu već i odrasle.

 Za uspješno školovanje djeteta s hiperaktivnim poremećajem potrebna je intenzivna suradnja roditelja i nastavnika. Treba mu vratiti samoouzdanje, nagrada i pohvala  puno im znače. S kaznama se gotovo ništa ne postiže, opraštanje je najvažniji princip u odgoju takvog djeteta.

Kako s hiperaktivnim djetetom?

 • ne ljutiti se, pogotovo ga ne tući
 • ignorirati ispade koliko god je to moguće
 • dočekati da je dobro i tada ga hvaliti ili nagraditi
 • posvetiti mu puno vremena da ne mora nestašnošću skretati pozornost na sebe
 • što želite reći recite mirnim glasom gledajući ga u oči
 • apovijedi trebaju biti jednostavne i jasne

Danas se smatra da specifični lijekovi  u kombinaciji s bihevioralnim tehnikama pokazuju bolju učinkovitost od psihoterapije. Kod impulzivnog ponašanja koristi se „time-out“ (kratko isključivanje iz aktivnosti) koje treba  trajati onoliko minuta koliko dijete ima godina. Uvijek treba  nagraditi dijete kada izvrši svoje obaveze. Većina djece neće dugotrajno koristiti lijekove.Obzirom na tijek i trajanje poremećaja postoje tri oblika:

 1. svi simptomi nestaju u pubertetu (najčešći oblik)
 2. svi simptomi traju i u odrasloj dobi
 3. hiperaktivnost iščezava ali poremećaj pažnje i impulzivnost traju i kroz odraslu dob

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatar

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Hiperaktivni poremećaj liječi se bihevioralnom terapijom, a mnogi simptomi prođu u pubertetu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing