Što je važno kod pripreme djeteta za školu?

Objavljeno 14.04.2016. | Dobna skupina: 3-7

Vašeg prvašića za nove zahtjeve koji ga u školi očekuju najbolje ćete pripremiti kroz igru. Kroz igru njegova pažnja, pamćenje i opažanje razvijaju se neprimjetno, igrom se razvija sposobnost djeteta da sluša i čuje i da gleda i vidi što učiteljica ili učitelj govore i pokazuju.

Vaši klinci će napredovati u školi i lijepo će se osjećati u društvu svojih vršnjaka ako kod njih formirate pozitivan odnos prema školi, obvezama koje ga čekaju, učitelju/učiteljici, prijateljima.

Najkasnije par mjeseci prije polaska u školu počnite s pripremama, shvatite to kao vašu «domaću zadaću».

Pripremite dijete za školu psihički i fizički

Ono mora dostići određeni stupanj spoznajnog, čuvstvenog i socijalnog razvoja, mora imati razvijene kulturno higijenske i radne navike kako bi moglo izvršavati zadatke koje mu škola postavlja.

Razvijte pozitivne stavove djeteta prema školi i učitelju

Nikada nemojte dijete strašiti školom niti mu prijetiti njegovom učiteljicom ili učiteljem. O školi pričajte kao o mjestu gdje će puno naučiti i raditi zanimljive stvari.

Naučite dijete na uspoređivanje i procjenjivanje

Upozorite dijete da će ga u školi ocjenjivati i uspoređivati s drugom djecom. Naviknite ga na situacije procjenjivanja tako da ga povremeno usporedite s drugom djecom npr. da je neko dijete veće od njega, neko teže ili lakše, ali mu pritom uvijek pokažite da najviše volite njega. Ono ne smije ni pomisliti da će njegova uspješnost u školi utjecati na vašu ljubav prema njemu.

Razvijte radne navike u izvršavanju školskih obveza

Vrlo je važno da novopečeni školarac ima prostor gdje će moći u miru učiti i pisati svoje zadaće, gdje nema puno sadržaja koji će odvlačiti njegovu pažnju. Važno je odrediti i vrijeme za učenje.

Izvršite i neke tehničke pripreme 

Naučite dijete da zna svoju adresu stanovanja i gdje radite, a sve važne informacije upišite mu u mali adresar s brojevima vaših telefona i eventualno brojevima bake i dede. Na vrijeme i u ugodnom ozračju nabavite potreban pribor i odjeću za školu. Neka dijete sudjeluje u kupnji, zajedno upisujte ime na knjige i bilježnice. Pažljivo planirajte godišnji odmor, ostavite si dane kako bi prvih dana mogli otpratiti dijete u školu i dočekati ga po završetku nastave.

Izvor: os-gvitez-os.skole, iz Priručnika za upis djece u prvi razred, Agencija za odgoj i obrazovanje

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pripremite dijete za školu psihički i fizički.

Napomena
Vaši klinci će napredovati u školi i lijepo će se osjećati u društvu svojih vršnjaka ako kod njih formirate pozitivan odnos prema školi, obvezama koje ga čekaju, učitelju/učiteljici, prijateljima.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing