Što je važno znati o konjunktivitisu?

Objavljeno 19.10.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među djecom, katkada uzrokujući lokalne epidemije.

Konjunktivitis je upala očne spojnice (konjunktive). Spojnica se prostire na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnice.

Uzročnici mogu biti različiti. Najčešće su to virusne infekcije.Drugi uzročnici su bakterije, klamidije, rijetko gljivice i paraziti. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može također pratiti običnu prehladu i osipe. Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu (neonatalni inkluzijski konjunktivitis).

Konjunktivitis se jako lako širi.

Simtomi po kojima ćete prepoznati da se radi o konjunktiviti su crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, iritacija (pečenje, svrbež) oka i kapaka, a očni kapci su često slijepljeni kod buđenja. Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež, a često se pojavljuje i popratni rinitis. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Konjunktivitis se može spriječiti  redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika upale. Treba češće mijenjati i prati odjeću, ručnike i jastučnice. Za vrijeme upale posebno obratite pažnju  da nitko ne koristi ručnik oboljelog.

Terapiju za liječenje konjunktivitisa treba propisati i nadzirati oftalmolog

Konjunktivitis uzrokovan virusima i bakterijama se širi jako lako. Kada je zaraženo jedno oko jako je važno većoj djeci objasniti da ne smiju dodirivati drugo, zdravo oko. Savim maloj djeci onemogućiti da dodiruju oko čak i fiksiranjem ručnog zgloba. Isto tako pazite da dijete ne dođe u kontakt s nekim tko ima konjunktivitis, a dok traje upala treba izbjegavati kontakt s drugom decom. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku i terapiju treba propisati i nadzirati oftalmolog. Različite vrste konjunktivitisa se liječe na potpuno drugačiji način, pa je važno da liječnik utvrdi uzrok upale kako bi na osnovu toga, ali i uzrasta djeteta i stanja upale, propisao odgovarajuću terapiju.

Izvor: www.plivazdravlje.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni.

Napomena
Konjunktivitis se može spriječiti redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika upale.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0