Što je željezo i čemu služi?

Objavljeno 03.03.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Željezo je esencijalni mineral koji je potreban ljudima od rođenja do starosti. Prepoznajte slabokrvnost djeteta na vrijeme.

Željezo je esencijalni mineral koji je potreban ljudima od rođenja do starosti za stvaranje hemoglobina, elementa krvi koji pomaže pri prijenosu kisika u tkiva.

Također je dio ključnih sustava koji pretvaraju hranu u energiju. Željezo ima važan utjecaj na razvoj mozga u prve dvije godine života kada se odvija buran rast i razvoj središnjeg živčanog sustava. Tada se, u usporedbi s drgim dijelovima tijela, u pojedinim regijama mozga nalaze najveće koncentracije željeza. U majčinom mlijeku nema dovoljno željeza te se preporučuje nadomjesno davanje od 3. ili 4 .mjeseca života. Djeca čije majke su tijekom trudnoće pile željezo imaju manje izglede da budu slabokvrna.

U majčinom mlijeku nema dovoljno željeza, pa se preporučuje davanje željeza od 3. ili 4 .mjeseca života

Nedovoljan unos željeza može dovesti do ozbiljnog poremećaja koji se naziva anemija uslijed nedostatka željeza, s mogućim dugotrajnim posljedicama na rast i razvoj organizma. Nedostatak željeza vrlo je čest kod dojenčadi. Neka istraživanja su pokazala da djeca koja su imala manjak željeza u drugoj godini života (čak i ako su bila liječena željezom u to vrijeme) u petoj godini postižu slabije rezultate na testovima tjelesnih i mentalnih sposobnosti.

Koji su znaci slabokrvnosti?

Neka djeca izgledaju potpuno zdravo, druga su nervozna, cendrava, blijeda i slabog apetita. Slabokrvna djeca su imunološki oslabljena te stoga sklonija infekcijama.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Nedovoljan unos željeza može dovesti do ozbiljnog poremećaja koji se naziva anemija uslijed nedostatka željeza, s mogućim dugotrajnim posljedicama na rast i razvoj organizma.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing