Što jesti kad imate gljivice?

Objavljeno 01.02.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Kandidijaza je najčešća gljivična infekcija koja se kod žene javlja u rodnici ili pak ustima, a vrlo se lako prenosi na spolnog partnera, bez obzira ima li on simptome ili nema.

Uzrokuje je gljivica candida albicans koja se nalazi u našem tijelu – u probavnom traktu, ustima, vagini, čak i kod djece... Kao i većina drugih mikroogranizama, i ove gljivice traže "utočište" u našim crijevima, a pod kontrolom ih drže tzv. dobre bakterije. Problem nastane kada broj gljivica prijeđe broj gljivica u probavnom traktu, primjerice kada je imunitet oslabljen, pod utjecajem stresa, nakon uporabe antibiotika...

Od velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može biti i prehrana. S obzirom da se candida hrani šećerom, bilo bi najkorisnije izbjegavati slastice i šećer u bilo kakvom obliku. Oduzmete li joj jedan od primarnih izvora hrane, organizam će se uspješnije obraniti i izlječenje će biti brže.

Vaši bi se obroci trebali sastojati od 60 posto svježeg povrća, 20 posto proteina (birajte jaja, piletinu, ribu, soju i mahunarke), 10 posto složenih ugljikohidrata (zob, pšenica cjelovitog zrna, grah i riža) te 10 posto svježeg voća (papaja ili ananas). Doduše, izbjegavajte neke voćke zbog velike količine šećera koje sadrže (fruktoza). Također, za međuobrok odaberite probiotičke jogurte koji će se pobrinuti za "naseljavanje" dobrih bakterija u vašim crijevima.

Prehrana protiv kandide uključuje i izbjegavanje svih namirnica koje sadrže pivski kvasac. To znači da biste se trebali odreći omiljene kombinacije: pizze i piva, ali i kruha i peciva te alkoholnih pića općenito jer te namirnice olakšavaju razmnožavanje gljivice i povećavaju rizik od recidiva. Isto vrijedi i za laktozu, pa treba izbjegavati mlijeko i mliječne prozvode, ali i neke vrste sireva koje sadrže kvasac i plemenitu plijesan.

  • Izbjegavajte kiselu hranu s niskim pH faktorom jer se takvim uvjetima gljivice hrane.
  • Preskočite kavu zbog kofeina.
  • U prehranu dodajte probiotike i jogurte.
  • Izbjegavajte bijeli kruh, kukuruz, zašećereni cornflakes i slastice.
  • Povećajte unos svježeg povrća: brokule, zelja, celera, krastavaca, zelene salate, luka, rotkvica, rajčica i sl.
  • Također birajte češnjak, crni papar, cimet, klinčiće, curry, đumbir, muškatni orah i kurkumu.
  • Izbjegavajte ciklu, krumpir i batate te kvasac (pivo, gljive, kikiriki i pistacije).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kandidijaza je najčešća i najupornija gljivična infekcija.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0