Što kada dijete ima povišenu temperaturu?

Objavljeno 02.10.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Povišena tjelesna temperatura je prva obrambena reakcija organizma i zato ne treba žuriti sa smanjivanjem temperature, osim ako nije viša od 38,5 °C.

Ako temperatura ima tendenciju rasta, potrebno ju je skidati. Ako temperatura naglo naraste na vrlo visoke vrijednosti (više od 39 stupnjeva Celzijusa)  prije davanja lijeka počnite dijete hladiti fizikalnim metodama i istovremeno mu dajte lijek za snižavanje temperature.

Najjednostavniji i najbrži način je rashlađivanje djeteta, ali i to treba raditi nježno i oprezno da se djetetu ne bi činilo dodatnu neugodu. Djeca se obično vole kupati pa stavite dijete u kadicu s normalno toplom vodom i postupno dodajte hladnu vodu sve dok kupka ne postane mlaka. Kupanje ne bi trebalo trajati dulje od 15-ak minuta.

Čim djetetu date lijek za snižavanje temperature, počnite ga i rashlađivati, pazeći pritom da to ne činite prenaglo jer bi to djetetu moglo biti neugodno. Visoka temperatura koja se ne snižava može dovesti do buncanja, predubokog sna ili febrilnih konvulzija

Drugi način rashlađivanje jeste da se dijete zamota u dobro iscijeđenu lanenu plahtu ili platneni ručnik namočen u mlakoj, a ne u hladnoj, vodi. Preko mokrog obloga zamotajte dijete u veliki suhi ručnik i tako ga držite 20-ak minuta. Ako je temperatura i dalje vrlo visoka, ponovite postupak. Nije dovoljno stavljati obloge samo na dijelove tijela (čelo, dlanove, stopala), kao što nije dobro koristiti takozvane „narodne“ lijekove (kupus, rakiju, luk, ocat).

U isto vrijeme kada krenete smanjivati temperaturu fizikalnim mjerama, dobro je djetetu dati i lijek za snižavanje temperature. Vrijeme između primjene lijeka i njegovog djelovanja kod primjene čepića je kraće, a duže ako lijek dijete popije, kada će trebati oko pola sata da počne djelovati. To je upravo ono vrijeme koje ćete provesti rashlađujući dijete.

Ako dijete ostavimo u visokoj temperaturi čekajući da lijek počne djelovati, ono može djelomice gubiti svijest, buncati ili preduboko spavati, a može dobiti i grčeve koji su slični epileptičnom napadu. U tim grčevima dijete je bez svijesti, trza ručicama i nogicama, nekada i poplavi. Oni  traju kratko, ali izgledaju dramatično. Zovu se „febrilne konvulzije“  i javljaju se u dobi između trećeg mjeseca i treće godine života. Iza takvih napada ne ostaju nikakve posljedice, ali dijete koje je jednom imalo febrilne konvulzije sklono ih je opet dobiti u vrlo visokoj temperaturi.

Autor: dr. Nevena Letica Protega

9 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Lijekovi su dostupni u svim ljekarnama.
Sigurnost

5

Lijekovi za skidanje povišene temperature pomažu staviti visoku temperaturu pod kontrolu.
Ukupni dojam

5

Uz lijekove, koristite i skidanje povišene temperature fizikalnim načinom - mlakim oblozima ili kupanjem.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0