Što kada dijete odbija ići u vrtić

Objavljeno 08.09.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Vaše dijete već neko vrijeme ide u vrtića a onda odjednom odluči da više ne želi. Što učiniti?

Nemojte popustiti. Ne smijete odmah ispunjavati sve želje svoga djeteta. Naime, ako ga naviknete da su njegove želje za vas zakon - dali ste mu idealno sredstvo za manipulaciju i u budućnosti.

Umjesto toga, saznajte razloge za odbijanje odlaska u vrtić. Nerijetko se događa da dijete i posle nekoliko mjeseci ima reakciju na adaptaciju.

Iako zvuči neobično, ukoliko se prvih dana u vrtiću ponašalo kao da je tu oduvijek, moguće je da će pokazati odloženu negativnu reakciju na ovu veliku promjenu u svom životu, ili reakciju na nešto što mu se u vrtiću više ne sviđa. Ipak, ukoliko je vaše dijete staro tri ili četiri godine i u referentnim je granicama svoga uzrasta, ono je verbalno dovoljno snažno da može da vam objasni zašto ne želi u vrtić.

Pitajte ga o čemu se radi. Budite otvoreni i direktni. Možda ima problema s nekim djetetom ili mu se odjednom više ne dopada odgojiteljica. U ovom uzrastu ponekad i ono što čuje može predstavljati veliki stres za njega. Na primjer, izjava kojoj su djeca ovog uzrasta, nažalost, veoma sklona: "Ako...... nisam ti više prijatelj“, izaziva veliki otpor za svako dijete koje u tu izjavu povjeruje. Ovakvo uvjerenje u njemu može stvoriti razlog odbijanja odlaska na mjesto gdje netko više ne želi biti njegov prijatelj.

Objasnite mu da je vrtić njegova obaveza. U uzrastu od četiri ili više godina vaše bi dijete trebalo imati i neke svoje obaveze. Odnosno, već je u mnogo čemu samostalno, zna pospremati svoje igračke, ima i osnovne higijenske navike poput pranje zubi i ruku. Kao što vi imate svoju obavezu poput odlaska na posao i pritom se ne postavlja pitanje ide li vam se tamo ili ne, tako je i vrtić mjesto gdje borave djeca.

Ukratko, vi sa svoje strane otkrijte razlog zašto ne želi ići u vrtić, ali nemojte mu dopuštati da u vrtić ide ili ne ide po svojoj želji. Jedan od osnovnih razloga za nepopuštanje u ovom slučaju jest taj da su, ako to sada učinite, šanse da ga uskoro ponovo privolite da krene u vrtić jako male, a ponovni povratak popratit će teška adaptacija.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pokušajte od djeteta saznati prave razloge za odbijanje odlaska u vrtić.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing