Što kada dijete ubode stršljen?

Objavljeno 10.07.2011.

Ubod stršljena nije otrovniji od uboda ose ili pčele, ali je bolniji. Saznajte što možete učiniti kao prvu pomoć

Stršljen je veliki insekt, dugačak oko 18 do 35 milimetara. Sličan je osi s žuto-crvenim  prugama, a gradi gnijezda u dupljama drveta ili ptičjim gnijezdima. Ima žalac kojim ubada žrtve i ubrizgava otrov te može ubosti i više puta.

Na mjestu uboda stršljena stvara se otečeni, crven i bolan vršak. Bol obično nestaje u roku od nekoliko sati, a oteklina se može zadržati i cijeli dan

Ubodi stršljena nisu opasniji niti otrovniji od uboda pčele ili ose, ali su bolniji. Na mjestu uboda stvara se natečeni vršak, crven i bolan. Bol obično nestaje u roku od nekoliko sati, dok otečenost može potrajati i do 24 sata. Ako se radi o više uboda može doći i do povraćanja, proljeva, glavobolje i povišene temperature. Ako se radi o ubodima na jeziku ili u blizini usta može doći i do problema s disanjem.

Prva pomoć

Izvadite žalac uz pomoć sterilizirane igle ili istim rukama. Bolno mjesto možete umiriti pod laganim mlazom čiste tekuće vode, ili uz pomoć ledenih obloga te kockica leda. Možete upotrijebiti i antihistaminsku kremu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0