Što mame mogu naučiti od tata?

Objavljeno 02.07.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Je li baš uvijek istina da uvijek "mama zna najbolje" ili ipak postoje neke situacije u kojima bi mame mogle nešto naučiti od tata?

Majkama nema premca po pitanju roditeljstva, a s time se slažu i očevi. Majke najbolje poznaju svoju djecu, znaju koju hranu djeca vole, kako djecu treba njegovati i odjevati, kako ih liječiti i slično. Kao najbolji poznavatelji svoje djece, majke vrlo često dijele savjete očevima koji im po pitanju roditeljstva, navodno, nisu ni do koljena.

No, je li baš uvijek tako? Znaju li mame baš uvijek apsolutno najbolje za svoje dijete ili ipak postoje neke situacije u kojima očevi imaju prednost?

Nabrojat ćemo vam nekoliko situacija u kojima bi mame mogle učiti od tata i postati još bolji roditelji!

Tate se s djecom zabavljaju

Dok mame istražuju koje su knjige ili TV emisije prikladne uzrstu njihova djeteta, tate su po pitanju odgoja nešto fleksibilniji, opuštenijji i biraju aktivnosti s djecom u kojima i oni sami uživaju,   poput igranja loptom, trčanja, lovice, sastavljanja ili kreiranja nečega.

Tate se ne zamaraju modnim detaljima

Dok mame kod odjevanja djeteta vode računa o detaljima, tate se uglavnom bave funkcionalnom tsranom odjevanja: je li djetetu toplo i nosi li dijete adekvatnu obuću. A to što se boja čarapa baš ne slaže s bojom cipelica ili hlačica i nije toliko bitno, zar ne?

Tate lakše postavljaju pravila i granice

Mame se prečesto boje da ne upadnu u kategoriju "strogih mama", a tate nemaju problema s izgovaranjem magične riječi "ne". "Ako ne spremiš igračke, nema crtića!" - to je rečenica koju većina tata izgovara bez zadrške. Ovo možda zvuči pomalo okrutno, no tate uglavnom rade pravi stvari postavljajući ispravne granice u odnosu roditelj - dijete.

Tate lakše zatraže pomoć

Mame često misle da moraju biti "super mame" i da im ne treba ničiji savjet ili pomoć te da sve moraju i mogu same. Stvari s drukčije s tatama. Ukoliko nisu baš sigurni kako nešto napraviti, oni će vrlo lako i bez kompleksa zatražiti savjet od drugih, ne obazirući se na to kako će ih drugi doživjeti.

Tate su manje skloni "panici"

Kada im dijete po prvi puta padne i povrijedi se, mame instinktivno pokušavaju sve kako bi djetetu pomogle i sanirale povredu. Tate u takvim situacijama češće ostaju prisebni pa nasvjesno uče djecu da kod povreda i sličnih neugodnih situacija ne treba reagirati pretjerano histerično. 

Tate nisu opterećeni perfekcionizmom

Bez obzira o čemu se točno radi - dojenju, uspavljivanju, kupanju ili hranjenju - mame su zabrinute rade li sve ispravno (ili najbolje). Tate su, s druge strane, spremniji suočiti se s izazovom bez puno kalkuliranja ne vodeći računa o perfekcionizmu.

Izvor: www.time.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Sudjelovanjem u odgoju djeteta očevi ne samo da pomažu majkama nego se i zbližavaju sa svojim djetetom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing