Što odjenuti djetetu za spavanje?

Objavljeno 30.09.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Roditelji često djecu odijevaju pretoplo, a temperatura u sobi prelazi 22 stupnja, što nije preporučljivo.

Pedijatri tvrde da roditelji vrlo često griješe i odijevaju djecu tako da im bude ili hladno ili se uznoje i prehlade. Naglašavaju da je djetetu potrebna gotovo identična garderoba kao i vama.

Najbolje je dijete odijenuti u jednodjelnu ili dvodjelnu pamučnu pidžamicu, bez potkošulje ili duplih slojeva rukava ili da spava u vreći čija je debljina prilagođena sobnoj temperaturi. To znači da dijete, ako temperatura u sobi noću ne pada ispod 20 stupnjeva, ne trebate pokrivati debelim dekama i poplunima. Dovoljna je obična deka ili malo deblja pamučna vreća za spavanje. Temperatura u sobi trebala bi biti ugodna i ne prelaziti 22 stupnja.

Grijanje sobe noću nije preporučljivo, jer isušuje zrak, što djeci otežava disanje na nos, pogotovo onima koji često imaju problema s dišnim organima. Ako sobu ipak grijete, ne pretjerujte s pokrivanjem djeteta, već ga prekrijte frotirskim prekrivačem ili tanjom dekicom. Ako je zrak u sobi previše suh, stavite na radijator posudu s vodom ili mokru krpu, što će osigurati dovoljno vlage u zraku. Važno je i da soba bude prozračena, pogotovo ako dijete spava sa zatvorenim vratima. 

Pidžamice trebaju biti od prirodnih materijala, udobne i odgovarajuće veličine, kako ne bi smetale djetetu. Ako niste sigurni je li djetetu vruće ili hladno, provjerite po temperaturi stopala i šaka. Ako su ručice i nožice tople, to znači da je djetetu ugodno, čak i ako nije pokriveno. Ako su hladne, pokrijte dijete, obucite mu deblju pidžamicu ili malo ugrijte sobu.

Ako primjetite da se dijete uznojilo po kosici ili vratu, to znači da mu je pretoplo, pa ga presvucite u suhu pidžamicu i ponudite mu vode. Sobu možete rashalditi otvaranjem prozora, ali tek kada se dijete osuši.

I nemojte brinuti, dijete neće spavati mirno ako mu nije ugodno. Ako se dijete ne budi, mirno spava i ne vrpolji se, budite mirni, ugodno mu je i adekvatno je odjeveno.

Kada su u pitanju najmlađa djeca, pravila se ne razlikuju mnogo. Ipak, novorođenčad i djeca do tri mjeseca još su previše mala, pa ne mogu u potpunosti da regulirati vlasittu tjelesnu temperaturu, odnosno brzo gube toplinu. Zbog toga bebe treba pokrivati, zimi im obavezno odijevati bodiće i čarapice ispod pidžamice, a često pedijatri savjetuju i da ih na spavanje stavljate s udobnim, laganim pamučnim kapicama na glavi.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0