Što se događa s pedijatrima Splitsko-dalmatinske županije?

Objavljeno 14.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U Splitsko-dalmatinskoj županiji kronično nedostaje pedijatrijskih timova. Brojke su prilično alarmantne i pozivamo vas da nam se javite sa svojim iskustvima!

Prošli tjedan su rodiljama u splitskom rodilištu podijeljeni poklon paketi nazvani „Moja prva torba“ s potrepštinama za njihove bebice. Lijepa gesta pokrenuta od strane Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije dobila je pohvalu i od župana Zlatka Ževrnje, a svježim je rodiljama izmamila osmijeh na lice.
Prema opisu u članku, ti paketi sadrže stvari koje će i najsmotaniji tata uspjeti pronaći u dućanima i ljekarnama, dok neke zapravo neće nikada ni upotrijebiti. No, u tim početnim roditeljskim koracima svaka je pomoć dobrodošla.
Ono što će čak i izuzetno spretan tata puno teže riješiti jest pitanje kojem pedijatru na području Splitsko-dalmatinske županije odvesti svoje zlato na kontrolu nekih tri tjedna po izlasku iz rodilišta. Ta tri tjedna su pod uvjetom da je sve u redu, da malo zlato lijepo siše, solidno spava i ne dogodi se začepljen nosić ili nešto ozbiljnije. A budimo iskreni, s bebom od 15 dana u naručju, svježim su roditeljima svi zdravstveni problemi njihovog potomka izuzetno ozbiljni i zahtijevaju hitnu intervenciju. No, kojem pedijatru odvesti svoju bebu?

Naime, u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno radi 35 pedijatrijskih timova, a predviđeno ih je 36. Od toga su tek 32 pedijatra. Dakle, trenutno u SDŽ nedostaju 4 specijalista pedijatrije. U narednih 5 godina 12 pedijatara odlazi u mirovinu, a na specijalizaciji iz pedijatrije je tek 7 doktora medicine
Na žalost, odgovor neće pronaći u onom simpatičnom paketiću koje je njegovo malo zlato dobilo od ravnatelja Ljekarni SDŽ, a ni odžupana SDŽ. Odgovor vjerojatno neće dobiti čak ni ako mu ga direktno postavi. Usmeno, pismeno, svejedno je.
Naime, u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno radi 35 pedijatrijskih timova, a predviđeno ih je 36. Od toga su tek 32 pedijatra. Dakle, trenutno u SDŽ nedostaju 4 specijalista pedijatrije. U narednih 5 godina 12 pedijatara odlazi u mirovinu, a na specijalizaciji iz pedijatrije je tek 7 doktora medicine. Brojke su čudne? Ima još! U ovom trenutku 48 000 djece ima pedijatra, dok 2 500 djece ima liječnika obiteljske medicine. Ljekarne SDŽ osigurale su 4 090 paketa za splitsko i sinjsko rodilište do konca ove godine pa je pretpostavka da će do tada na svijet doći 4 090 pedijatrijskih pacijenata. U Splitu, u kojem trenutno radi 15 pedijatrijskih timova, 2 tima ne znaju da li će imati dozvolu za rad nakon 31. prosinca ove godine. To znači da roditelji nekih 3 000 djece trenutno ne znaju tko će preuzeti skrb za njihovu djecu u novoj 2017. Ta brojka ne uključuje 4 090 djece predviđene na nivou Županije od strane Ljekarne SDŽ. Zahtjevi za produženje koncesije su poslani, no odgovora od Ministarstva za sad nema.
Zabrinutost roditelja raste iz dana u dan jer kraj godine se bliži, a neizvjesnost raste upravo zato jer je najgori scenarij, nažalost, moguć.
Svjedočili su mu roditelji 1500 djece u siječnju ove godine. Prvi radni dan u Novoj 2016. došli su s bolesnom djecom kod svoje pedijatrice dr. Zdenke Krsnik Katunarić po pomoć ni ne sluteći da je s tim danom njena ambulanta ugašena. Nije baš neki spektakularni ulazak u Novu, no krenimo kronološkim redom.
Znajući da joj se bliži mirovina te da na Zavodu za zapošljavanje NEMA specijalista pedijatrije koji bi mogli preuzeti njenu ordinaciju, doktorica je od nadležnih tijela tražila privremeno produljenje radnog odnosa do dolaska prvog pedijatra sa specijalizacije. 30.12.2015. dobila je odbijenicu Ministarstva zdravlja, a kartoni njezinih pacijenata odlukom ravnateljstva Doma zdravlja SDŽ premještaju se liječniku obiteljske medicine.
Mi, roditelji, naprosto smo bili zgroženi novonastalom situacijom te smo spontano krenuli pisati dopise na sve adrese koje su nam pale na pamet, počevši od Doma zdravlja, preko Županije pa do Ministarstva zdravlja, Ureda predsjednice, UNICEF-a, Pravobraniteljice za djecu. Tražili smo da nam se djeci omogući adekvatno liječenje - pedijatar - što prije.
Odgovori podrške su stizali, a kako i nebi kada su naši zahtjevi u skladu sa zakonskim propisima RH, UNICEF-ovom Konvencijiom o pravima djeteta kao i Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020. U tim dokumentima, naime, stoji kako svako dijete ima pravo na pedijatrijsku skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osim u IZNIMNIM slučajevima kada to može obavljati liječnik obiteljske medicine. Ti iznimni slučajevi se odnose na slabije naseljena mjesta, no pokazalo se da će prema planu rukovodstva DZSDŽ iznimka postati pravilo. Natječaji za specijalizacije pedijatrije se NE RASPISUJU (iako je od nadležnog Ministarstva poslano odobrenje za raspisivanje), ali se zato mahom raspisuju natječaji za specijalizaciju obiteljske medicine. Nešto smrdi? Procjena je na vama.
Na kraju balade, dr. Krsnik Katunarić nastavila je rad s djecom, ali više ne kao koncesionar, već kao zaposlenik Doma zdravlja jer se, gle čuda, jedina javila na natječaj. Ubrzo nakon njenog, isti slučaj se ponovio i s još dvije doktorice iz Splita koje su nakon molbi i pritiska roditelja dobile privremeno produljenje rada. No, to nikako nije rješenje. Rješenje leži u boljem planiranju i raspisivanju potrebnog broja specijalizacija, kao i o aktivnijem uključivanju Ministarstva zdravstva i HZZO-a koji kroje zdravstvenu mrežu i donose propise.
Krajnje je vrijeme da osim promotivnih akcija upakiranih u geste potpore roditelji napokon dobiju i konkretnu pomoć pri obavljanju najvažnijeg posla na svijetu, a to je skrb za vlastitu djecu. U Splitsko-dalmatinskoj županiji dobar početak bi bio specijalist pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj skrbi za SVU djecu.

Udruga za unaprjeđenje zdravstvene zaštite djece "Ruke ljubavi"

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0