Što su parabeni u kozmetici i zašto ih treba izbjegavati?

Objavljeno 28.12.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Sve je više kozmetičkih preparata na kojima stoji upozorenje da ne sadrže parabene. No što su ti spojevi i zašto su opasni?

Parabeni su vrsta konzervansa u širokoj primjeni u hrani, lijekovima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima, dakle njihova namjena jest spriječiti i usporiti mikrobiološku kontaminaciju navedenih pripravaka. Mikrobiološka kontaminacija (bakterije, plijesni, gljivice) svih proizvoda, pa tako i kozmetike, može predstavljati veliki rizik za pacijenta, obzirom na štetne posljedice po zdravlje, koje mogu izazvati patogeni poput Pseudomonasa, Escherichije i dr. Poznati su primjeri Pseudomonas infekcije očiju nakon primjene kozmetike koja nije bila propisno „konzervirana“. Parabeni djeluju i na dugotrajniju stabilnost kozmetičkog proizvoda sprječavanjem razvoja mikroorganizama, jer razne bakterije i plijesni ubrzavaju razgradnju emulzija i stvaraju štetne nusprodukte i iritirajuće sastojke neugodnog mirisa kozmetike.

Parabeni se nalaze u velikom broju kozmetičkih proizvoda, a posebice su važni za dezodoranse gdje je česti rizik od kontaminacije proizvoda zbog mjesta primjene (roll-on). Najčešći parabeni koji se koriste u kozmetici su metil-paraben, etil-paraben, propil-paraben, izobutil-paraben i dr.

Unatoč njihovoj sveprisutnosti i praktičnoj korisnosti u suvremenoj kozmetologiji, o parabenima se već duže vremena raspravlja na svjetskoj razini zbog njihovog mogućeg rizika na reproduktivno zdravlje, ali i druge organske sustave. Određeni broj toksikoloških preglednih radova ukazuje na njihov rizik u razvoju karcinoma dojke, uz sugestiju kako je prisutnost parabena u organizmu povezana s primjenom kozmetike za njegu tijela.

Parabeni se nalaze u velikom broju kozmetičkih proizvoda, a posebice su važni za dezodoranse gdje je česti rizik od kontaminacije proizvoda zbog mjesta primjene (roll-on).

Također se jedan dio znanstvenika usmjerio na proučavanje rizika njihove akumulacije u organizmu uslijed višegodišnje primjene kozmetike, uglavnom istaknuvši negativne učinke na reprodukciju u muškaraca i rizik od poticanja nastanka malignog melanoma (zloćudni rak kože), a sve zbog stimulacije estrogena i antagonističke aktivnosti na androgene (muške) hormone. Međutim, važno je naglasiti da još uvijek nije donesen konsenzusni stav o njihovoj dokazanoj štetnosti, unatoč brojnim in vivo studijama koje potvrđuju navedeno. Određeni broj radova se bavi i rizikom parabena da uzrokuju iritabilni kozmetski dermatitis (tzv. status cosmeticus), a također se slične iritacije vežu i uz primjenu lokalnih farmaceutskih proizvoda (topički lijekovi).

Unatoč njihovoj sveprisutnosti i praktičnoj korisnosti u suvremenoj kozmetologiji, o parabenima se već duže vremena raspravlja na svjetskoj razini zbog njihovog mogućeg rizika na reproduktivno zdravlje, ali i druge organske sustave

Takav hormonalni disbalans i endokrine disrupcije su jedan od razloga zbog čega su se mnogobrojna udruženja potrošača usmjerila na lobiranje regulative da zabrani parabene u kozmetici, posebice kod male djece koja imaju izrazitu propusnost kože i nerazvijeni imunološki sustav kože do 3 godine života, kada postaje slična odrasloj koži. Iz toga razloga su se u Europi počele događati pozitivne inicijative zabrane parabena u kozmetici za djecu do 3 godine života. Danska je najbolji primjer, a vjeruje se kako će uskoro i Francuska izglasati takvu regulativu. Većina proizvođača kozmetike se zapravo priprema na takve promjene i postupno radi na reformulacijama svojih kozmetičkih proizvoda, koristeći druge konzervanse koji su neškodljivi i bez rizika, a posebice su omiljeni oni iz prirodnih izvora, poput probiotika, CO2-ekstrakta ružmarina i grejpa itd.

Za osviještene pacijente, a pogotovo za malu djecu do 3 godine, svakako sugeriram primjenu kozmetike bez parabena, koja je sve dostupnija u Hrvatskoj, a sigurno nećete pogriješiti ukoliko potražite organsku kozmetiku s BIO certifikatom.

Na koje bi još česte sastojke u proizvodima ljudi trebali obratiti pažnju?

 Parabeni se po svojoj potencijalnoj štetnosti često svrstavaju u skupinu sa ftalatima, koji se povezuju sa većim brojem ozbiljnih zdravstvenih problema poput neplodnosti, pretilosti, astme i alergija, kao i karcinomom dojki. Kada je riječ o dermatoškim alergijskim reakcijama, osim parabena se spominju i fenoksietanol te konzervansi koji mogu oslobađati formaldehid (imidazolidinil-urea, diazolidinil urea, DMDMD hidantoin, kvaternijum-15), a koji se često kombiniraju zajedno s parabenima radi boljeg mikrobiološkog očuvanja proizvoda.

Možda je najaktualniji primjer samog formaldehida, kojeg je američka vlada navela kao dokazani karcinogen. Formaldehid se nalazi u brojnim proizvodima za dugotrajno, profesionalno ravnanje kose u frizerskim salonima, tzv. brazilsko feniranje (Brazilian blowout), no nedavno je zabranjen zbog dokazanog rizika za nastanak raznih oblika karcinoma i leukemije kod ljudi, što je izazvalo mnoge burne reakcije.

Autor: Anita Galić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Parabeni se nalaze u velikom broju kozmetičkih proizvoda, a posebice su važni za dezodoranse gdje je česti rizik od kontaminacije proizvoda zbog mjesta primjene (roll-on).

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing