Što su skokovi u razvoju?

Objavljeno 15.04.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Rođenjem djeteta roditelji se suočavaju s brojnim odgovornostima - dijete se razvija i navikava na život oko sebe pa je nužno biti uključen u svaki segment djetetova života.

Prihvaćajući brojne izazove od djetetovog rođenja, roditelji moraju prihvatiti i strpljenje te prije svega upornost i razumijevanje za sve ono što se događa u tijelu tog malog bića. Tako da najčešće razmišljju o promjenama koje se događaju u tijelu njihova djeteta.

Roditelji znaju kada nešto 'nije u redu' s njihovim djetetom. Kada beba odjednom postane nemirna ili je stalno gladna ili pak ne spava kao inače. Kako god bilo, roditelji vrlo brzo primjete kada nešto nije u redu. Prije nego počnete paničariti i zvati doktora, razmislite o dobi svog djeteta. Ono što se događa može biti jednostavno dio odrastanja ili tzv. skok u razvoju.

Tokom skoka u razvoju dojene bebe češće cicaju i često se ponašaju nervoznije

Iako ćete možda posumnjati da se radi o bolesti, skokovi u razvoju uglavnom se događaju prvih nekoliko dana kada beba dođe kući iz bolnice, pa nakon toga oko prvog tjedna starosti, 2-3 tjedna, 4-6 tjedna, 12 tjedna, 16 tjedna, 6 mjeseci i 9 mjeseci. Bebe nemaju kalendar, stoga, kod vaše bebe stvari se mogu događati i drugačije.

Zanimljivo je kako ti skokovi ne prestaju s djetetovom prvom godinom života, nego se nastavljaju do puberteta. Sve su to ključne godine kada roditelji trebaju posebno paziti.

U početku je ključ svega mlijeko, kasnije to postaju druge stvari popraćene brojnim promjenama koje se odvijaju kod djeteta.

Kako beba raste tako će prolaziti kroz različite faze. Kako će se beba ponašati u određenoj situaciji ovisi od bebe do bebe, no važno je da ostanete smireni i da osluškujete potrebe svoga djeteta. Svaki put kada mislite kako ste napokon izašli iz neke faze, doći će opet nova faza i upravo to su čari odrastanja tih malih stvorenja. Zapamtite, svaka faza, pa i ona koja vam se u tom trenu čini najgora, vrlo brzo će proći.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing