Što sve bacamo, a mogli bismo jesti?

Objavljeno 10.09.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Ako bacate dijelove voća i povrća nakon čišćenja, razmislite još jednom! Upravo ti dijelovi namirnica obiluju nutrijentima, a možete ih iskoristiti i u pripremi ukusnih jela.

Ako u procesu čišćenja i guljenja voća i povrća jednak dio namirnice završi u smeću, kao i na vašem tanjuru, imate pogrešne navike! U tim se dijelovima skriva obilje nutrijenata, iako ih možda vi bacate kao manje vrijedne. Tijekom procesa rasta povrća oni su izloženi drugačijim uvjetima nego glavni dio ploda te zato imaju svoje vlastite prednosti.

Evo koje dijelove namirnica ne biste trebali tako olako bacati:

Zeleni dio mrkve (lišće mrkve)

Ovi dijelovi mrkve obiluju klorofilom – radi se o izvrsnom izvoru magnezija koji je važan za krvni tlak i jake kosti i mišiće. Sadrže i kalij koji doprinosi pravilnom radu probavnog sustava i pomaže u prevenciji osteoporoze.  Studija iz 2011. godine potvrdila je kako su osobe koje ne unose dovoljno kalija u organizam pod najvećim rizikom od srčanih bolesti. Zeleni dio mrkve sadrži i vitamin K, koji je bitan za zdrave kosti, a ne nalazi se u samoj mrkvi.  Zbog visoke količine kalija, ovaj dio mrkve može biti gorkog okusa, pa ga je najbolje sitnije nasjeckati i dodati u miješanu salatu, ili ga možete koristiti u pripremi povrtne juhe.

Kora mladog krumpira

Kora mladog krumpira sadrži kalij, vitamin C, željezo i vlakna, a kora samo jednog krumpira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog unosa dijetnih vlakana. Hrana koja obiluje vlaknima pomaže kod regulacije probave i snižava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Također ćete uz vlakna biti dulje siti;  jedna američka studija potvrdila je kako su žene koje su povećale unos vlakana sa 12 na 24 grama dnevno apsorbirale 90 kalorija dnevno manje. Krumpir dobro operite, narežite na tanke ploške, pokapajte maslinovim uljem, dodajte sol i papar i napravite zdravu varijantu "čipsa".  Možete dodati i malo omiljenog začinskog bilja.

Lišće celera

Sadrži i do pet puta više magnezija i kalcija nego sama stabljika. Magnezij je važan za sintezu proteina i metabolizam, dok je kacij, osim za kosti, nužan i za zdravlje mišića i krvnih žila.Lišće celera bogato je i antioksidansima te ima protuupalna svojstva. Lišće celera možete narezati i dodati u salatu po izboru.

Kora jabuke

Crvena ili zelena, kora jabuke sadrži vlakna koja snižavaju kolesterol i kvercetin, fitokemikaliju koja ima antiupalna i antioksidativna svojstva.Ipak, imajte na umu da su jabuke danas u velikom broju slučajeva špricane pesticidima, pa birajte organske. Koru jabuke možete ubaciti u blender i koristiti kao jedan od sastojaka voćnih smoothieja ili ih nasjeckajte i i dodajte u jutarnju zobenu kašu, dok ju još kuhate. Toplina će omekšati koru, no i dalje će dati vašem doručku pomalo hrskav okus.

Stabljika blitve

Prema jednom njemačkom istraživanju, stabljike blitve sadrže aminokiselinu glutamin, koja jača imunološki sustav i sposobnost tijela da se oporavi nakon ozljede. Stabljike blitve obiluju i vlaknima; možete ih jesti sitno nasjeckane i pripremljene zajedno s ostatkom (lišćem) blitve. Imajte na umu kako se stabljike dulje kuhaju, pa ih možete staviti u lonac prije nego dodate listove blitve.

Lišće brokule

Porcija lišća brokule od 30 grama opskrbit će vas s 90 posto potrebne dnevne razine vitamina A, koji je važan za imunitet organizma i zdravi vid. Lišće brokule također je dobar izvor vitamina C, jedna porcija sadrži oko 43 posto potrebne dnevne doze ovog vitamina. Što se tiče kuhanja, lišće brokule možete pripremati jednako kao i špinat, a manji listovi mogu se dodati u miješanu salatu.

Autor: Katarina Jelić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing