Što sve podrazumjeva planiranje pravilne prehrane

Objavljeno 04.04.2012. | Dobna skupina: 0-1

Korisni savjeti za planiranje obroka i pripreme hrane za mlade mame

Obilježja pravilne prehrane

Obilježja pravilne prehrane su:

  • integralne žitarice i njihovi proizvodi
  • punomasni fermentirani i probiotski proizvodi
  • mahunarke
  • svježe domaće sezonsko povrće
  • svježe sezonsko voće
  • sušeno domaće voće
  • lako probabljive vrste mesa
  • svježe začinsko bilje
  • začini- hladno prešano ulje (suncokretovo), maslinovo ulje, jabučni ocat, limun, med i dr.
  • dovoljna količina tekućine- pitke vode tijekom cijelog dana
  • dobro izbalansirana i kombinirana prehrana
  • estetski dobro osmišljena jela

Posude i pribor

Posude i pribor za pripremu hrane moraju biti izrađeni od kvalitetnih materijala, kako bi hrana zadržala svoj sastav, boju, okus i miris. Moraju dobro provoditi toplinu, kako bi se što prije postigla temeperatura obrade namirnice i kako bi vrijeme obrade bilo što kraće.

Preporučuje se vatrostalno posuđe i posuđe od porculana, posuđe od inoksa, posuđe od inoksa s akutermnim dnom.

Pri uporabi posuđa od teflona valja paziti da se ne koristi oštećeno, jer oštećeni teflon u dodiru s namirnicama prelazi u tvari štetne po zdravlje.

Pazite na korištenje posuda od teflona! Ako su oštećene, teflon u dodiru s namirnicama prelazi u tvari štetne za zdravlje!

Priprema namirnica

Prednost treba dati kuhanju i pirjanju, a prženje najrjeđe primjenjivati. U jednom obroku ne valja poslužiti više prženih namirnica: ako je jedna pržena, tada ostale trebaju biti kuhane ili pirjane.

Pečenje namirnica valja primjenjivati uglavnom zimi, kad želimo prirediti "jaču" hranu. Peći se može i s minimalno masnoće i bez nje, u foliji ili pečenjem u vlastitu soku uz podlijevanje vodom.

Kuhanje mesa

Meso je pri kuhanju dobro staviti u kipuću vodu. Tako se brzo zgrušaju proteini u mišićnim vlaknima i ostaju zajedno s ostalim hranjivim tvarima očuvani u mesu. Kuha li se meso u hladnoj vodi, tu vodu treba upotrijebiti za isto jelo ili kao temeljac za druga jela, juhe i umake.

Kuhanje povrća

Preporuka je da se povrće stavlja kuhati u već zavrelu vodu kako bi se što bolje očuvali nutrijenti (vitamini, minerali, vlakna i ostalo). Povrće treba kuhati tako da ostane pomalo žilavo, odnosno paziti da se ne prekuha.

Kuhanje žitarica i mahunarki

  • ječam i grah- treba ih prethodno namočiti, najbolje preko noći, kao bi se brže skuhali. Takve tvrde žitarice i mahunarke najbolje je kuhati u "ekspresnom loncu" radi kraćeg vremena kuhanja, ali se mogu kuhati i u iobičajenim posudama za kuhanje
  • Sezam- da bi bio razgradiv, treba ga prethodno usitniti, odnosno samljeti. Sezam se najprije poprži na suhoj tavi i tada samelje
  • suncokretove sjemenke- dobro ih je prethodno popržiti na suhoj tavi te usitniti

izvor.VRTIĆKA KUHARICA za mame i tate

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Posude i pribor za pripremu hrane moraju biti izrađeni od kvalitetnih materijala, kako bi hrana zadržala svoj sastav, boju, okus i miris.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0