Što treba znati kada putujete s djetetom u automobilu?

Objavljeno 15.09.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Prije putovanja automobilom najvažnije je osigurati djetetu odgovarajuću sjedalicu čiji „priključci“ odgovaraju sjedalima vašeg automobila.

Najvažnije je da dječja sjedalica odgovara dobi, odnosno težini djeteta i zato, ne posuđujte i ne kupujte rabljene pa ni nove sjedalice zadnji čas! Osim toga, svaka je dječja sjedalica tvornički atestirana na određeni rok trajanja.

U automobilu dijete uvijek mora biti u sjedalici. Sjedalica mora biti smještena na stražnjem sjedalu, a djeca do četvrte godine moraju se voziti u sjedalici. Do godine dana ili do težine 9 kilograma i to dijete mora biti smješteno tako da su mu leđa u smjeru vožnje, dakle licem prema natrag. To je jedini pravilan položaj i položaj koji je najsigurniji za dijete. Djeca do dvanaeste godine  trebaju biti na stražnjem sjedalu, po mogućnosti u sredini.

Dobro je put uklopiti u vrijeme djetetovog normalnog spavanja, pa pokušajte putovati noću ili krenuti u ranim jutarnjim satima.

Malo dijete nikada ne smije biti na prednjem sjedalu. Velika opasnost je zračni jastuk jer on naglo ekspandira velikom snagom i može uzrokovati teške ozljede, pa i smrt.

Ne preporuča se vaditi dijete iz sjedalice ni za vrijeme dojenja. Planirajte vrijeme za odmor kada ćete na miru nahraniti dijete, promijeniti mu pelene i malo se s njim poigrati da biste razbili monotoniju putovanja. Za veće dijete ponesite dekicu i koju dragu igračku.

Dijete do 12 mjeseci nema  mučnina i ne povraća od vožnje. U autu treba imati samo dobar protok zraka. Starija djeca trebaju puno pića i malih obroka (malih zalogaja) što ih čini sretnima.

Ako putujete po danu, na stražnjim i bočnim staklima postavite zaslone protiv sunca jer su dječje oči jako osjetljive na sunčane zrake.

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatrica

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing