Što utječe na razvoj emocija kod djeteta?

Objavljeno 27.07.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Emocije se javljaju onda kada ih događaj ili osoba pokrenu. Ipak, neki faktori izuzetno utječu na emocije, njihov intenzitet i izražavanje.

  • Umor – Kada je djetetu potreban odmor obavezno je plačljivo, razdražljivo i svadljivo. Što je dijete mlađe, umor ima veći utjecaj na reakcije.
  • Bolest – Kada je dijete bolesno, intenzivnije izražava negativne emocije, a psiholozi savjetuju da ga zbog toga nikada ne kažnjavate i da dopustite "bezobrazluke" dok ne ozdravi.
  • Doba dana – Prije spavanja ili za vrijeme obroka djeca pokazuju emocije intenzivnije, naročito ako poremete ustaljeni ritam.
  • Ponašanje roditelja – Ukoliko je dijete zanemareno ili mu se poklanja previše pažnje (razmaženo je), brže će razvijati negativne emocije.
  • Okolina – Okruženje u kojem dijete živi izuzetno utječe na razvoj emocija. Djeca uče po sistemu imitacije i zbog toga "preuzimaju" reakcije okoline. Zato se potrudite da pred djetetom ne reagirate burno: ne vičete, ne svađate se i ne pokazujte strahove.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako dijete raste, emocije postaju složenije i djeca ih postaju svesnija, pa već školarci uspješno mogu sakriti emocije ili na njih reagirati prikriveno.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing