Što zapravo znači pripremiti dijete za školu?

Objavljeno 14.03.2016. | Dobna skupina: 7+

Roditelji su djetetovi prvi učitelji. Pri tom je važno da ne razmišljate o ovim aktivnostima kao o učenju - gledajte ih kao zabavu.

Djeca vole postavljati pitanja, a jedno od najčešćih jest: "Zašto?". Postavlja­nje pitanja najbolji je način da dijete nešto nauči. Djeca imaju prirodne resurse za učenje, prije svega - maštu i znatiželju. Roditelji mogu pobuditi u djetetu uživanje u učenju upravo tako da ohrabruju maštu i znatiželju. Poučavanje i učenje zapravo se stalno spontano odvijaju, uvijek kad dijete i roditelj zajedno rade neke jednostavne stvari, poput: slaganja opranih čarapa (učenje osnova za matematiku), pripreme hrane (uključuje matematiku i učenje o zdravlju), pričanje i čitanje priča (osnova za čitanje i pisanje, kao i učenje povijesti), igra­nja gumi-gumija (učenje brojanju i važnosti tjelesne aktivnosti). Radeći ove jednostavne stvari zajedno, pokazujete djetetu da je učenje zabavno i važno. Ohrabrujete ga da uči, proučava i zavoli obrazovanje.

Roditelji su djetetovi prvi učitelji. Pri tom je važno da ne razmišljate o ovim aktivnostima kao o učenju - gledajte ih kao zabavu.

Priprema za dobar školski uspjeh započinje rano. Predškolcima prije svega pomaže dobro zdravlje, puno ljubavi u obitelji i dovoljno prilika za igru i uče­nje. Mnogi se roditelji pitaju:

  • kako pružiti sve ove stvari svom djetetu
  • koje su vještine potrebne djetetu kako bi imalo dobar početak u vrtiću i školi
  • što očekivati od predškolaca
  • koje aktivnosti pomažu djeci u rastu i razvoju
  • kako poticati entuzijazam prema školi i učiteljima
  • kako olakšati prilagodbu na vrtić i školu.

Koliko god roditelji često bili prezaposleni, umorni ili napeti, uvijek postoje neke jednostavne male stvari koje mogu učiniti za djecu kako bi poticali njihov intelektualni i emocionalni razvoj. Također, važno je imati na umu da, iako su najvažniji dječji učitelji, roditelji nisu jedini - važnu ulogu u pripremi djeteta za školu imaju i druge osobe i institucije - liječnik, vrtić, rođaci, susjedi itd.

Što zapravo znači biti spreman za školu?

Spremnost za školu nije jedna izdvojena vještina, već kombinacija raznih vještina koje pridonose školskom uspjehu. Ovo uključuje: dobro tjelesno zdra­vlje, socijalnu i emocionalnu zrelost, jezične vještine, sposobnost rješavanja problema i kreativnog razmišljanja te općenito poznavanje svijeta u kojem dijete živi.

Uvijek je važno podsjetiti se da se djeca različito razvijaju i da svako dijete ima svoje jače i slabije strane.

Spremnost za školu ovisi djelomično i o tome što škola točno očekuje od djeteta. U nekim školama cijeni se da dijete tiho sjedi i dobro zna abecedu. Pokušajte izbjeći upis u takvu školu! U drugim školama naglašava se slaganje s drugom djecom i dobre socijalne vještine. Stoga je prije djetetova polaska u školu dobro biti donekle upoznat s očekivanjima škole, npr. posjetiti školu ili dogovoriti sastanak s ravnateljem i učiteljima.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0