Što znači plač?

Objavljeno 27.08.2014. | Dobna skupina: 0-1

Plač je prirodni mehanizam kojim se bebi osigurava privlačenje pažnje roditelja ili skrbnika. On je prvi način na koji bebe komuniciraju sa svijetom te važan za stvaranje veze između roditelja i djece.

Plakanje je fenomen koji je predmet interesa od davnina. Ljudi plaču kada su tužni, depresivni, ljuti, u boli, kada su sretni… Jedan od prvih načina na koji beba komunicira s okolinom je komunikacija kroz plakanje. Roditelji na dječji plač reagiraju najčešće tražeći uzrok bebinog  nezadovoljstva kako bi ga otklonili, bilo da je to provjeravanje je li dijete mokro, gladno, previše ili premalo utopljeno i slično.

Plakanje je prirodni mehanizam kojim se bebi osigurava da može prizvati pažnju skrbnika/roditelja kada joj je ona potrebna. Kako beba sazrijeva i razvija se, tako se proširuje i raspon emocija koje djeca doživljavaju. Od početnih jednostavnih emocija ugode, odnosno neugode, bebe postaju spremne doživljavati složenije emocije. Tako beba između sedmog i devetog mjeseca počinje plakati i zbog straha (straha od odvajanja, strah od nepoznatog), a kasnije i zbog frustracije (npr. žele nešto što ne mogu dobiti) i sl.

Kako bi se napravila razlika između uobičajenog i prekomjernog plača najčešće se spominje „pravilo tri“ koje se odnosi na to da prekomjeran plač traje više od 3 sata na dan, 3 dana u tjednu i minimalno 3 tjedna u mjesecu a naziva se i "plač prva 3 mjeseca".

Dakle, od prvotnog plača koji je bio uglavnom zbog djetetovih osnovnih potreba, s emocionalnim sazrijevanjem širi se raspon doživljavanja emocija a time i raspon situacija/mogućih razloga zbog kojih dijete plače. Dojenčad može plakati dnevno u ukupnom trajanju od trideset  minuta do dva sata. Istraživanja su pronašla da do druge godine djeca imaju oko 4000 epizoda plača. Kako bi se napravila razlika između uobičajenog i prekomjernog plača najčešće se spominje „pravilo tri“ koje se odnosi na to da prekomjeran plač traje više od 3 sata na dan, 3 dana u tjednu i minimalno 3 tjedna u mjesecu a naziva se i "plač prva 3 mjeseca".

Bebu nije moguće razmaziti: neposredna i dosljedna reakcija roditelja na dječji plač osnova je za razvoj sigurne privrženosti između roditelja i djeteta

U slučaju prekomjernog plača treba potražiti stručnu pomoć kako bi se provjerili mogući organski uzroci njegovog javljanja.  Ono što je važno da roditelji znaju je da se mala beba ne može "razmaziti". Dapače, neposredna i dosljedna reakcija roditelja na dječji plač osnova je za razvoj sigurne privrženosti između roditelja i djeteta (osnovna emocionalna veza koju stvaramo s bližnjima), a ovakvom reakcijom roditelji dugoročno osiguravaju da dijete svijet doživljava sigurnim mjestom i u konačnici manje plače i brže se umiruje.

Prof. Rebeka Bulat, dječji psiholog i certificirani Baby Signs instruktor. www.psiholog-rebeka-bulat.hr

Autor: Rebeka Bulat

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing