Strah od škole

Objavljeno 08.12.2011. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Postaje li strah od škole danas sve češći?

"Ne želim ići u školu" česta je dječja pritužba. Roditelji su skloni promatrati ovu izjavu kao prolazni dječji hir ili znak razmaženosti, no sve više istraživanja pokazuje da ova pobuna može biti pokazatelj dubljeg problema: straha od škole ili školske fobije.

Općenito se smatra da je školska fobija sve prisutnija među djecom, a ovome pridonose opsežni školski programi i sve veći pritisci nad djecom u pogledu uspjeha i postignuća. Naime, društvo sve ranije očekuje sve više od djece, a neka djeca to teško podnose.

U društvu u kojem živimo, u koje su djeca svakodnevno bombardirana prizorima raznih katastrofa, čini se da je tjeskoba osjećaj s kojim svakodnevno žive. U prošlim generacijama nije se od djece očekivalo da se odvajaju od roditelja sve do prvog razreda osnovne škole. Danas su mnogi roditelji, zbog posla, prisiljeni skratiti porodiljni dopust i mališani  se vrlo rano odvajaju od roditelja i odlaze u vrtić. Danas i škole puno očekuju od djece. Već u prvom razredu osnovne škole očekuje se od djece poznavanje abecede, brojki i sl.U drugom i trećem razredu već imaju obavezne lektire, po nekoliko ispitivanja u istom danu, zbog čega se djeca počinju tužiti da su bolesna i ne žele ići u školu.

Općenito se smatra da je školska fobija sve prisutnija među djecom

Djeca koja osjećaju strah od škole pozkazuju razne simptome stresa i straha vezanih za tjeskobu. Ta djeca se često tuže da ih nešto boli, a mnoga od njih imaju problema sa spavanjem i počnu tražiti roditelje da spavaju s njima.Neka djeca se toliko boje da ih se ne može nagovoriti da uđu u školsku zgradu, a ako dođu do škole, onda plaču, žale se na bolove i najčešće ih učitelji ne uspiju smiriti.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete. Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Važno je znati da ova djeca nisu prkosna ni zločesta već da očajnički pokušavaju izbjeći situaciju koja ih plaši. Nekoj djeci je jednostavno potrebna posebna pomoć da pobijede svoje strahove.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0