Strahovi kod djece do tri godine

Objavljeno 11.10.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3

Već od namjanje dobi dijeca se nečega boje. Strah je potpuno normalna rekacija koja nas štiti od raznih opasnosti.

Djetetu treba pomoći u svladavanju strahova, smiriti ga kada se prepadne, objasniti mu opasnost, a najvažnije je pružiti mu podršku i razumijevanje kako bi se osjećalo voljeno i zaštićeno.

Instinktivan strah (novorođenče)

Za novorođenče je po život opasno ostati samo. Ono je potpuno ovisno o majci i zato ima snažan strah od odvajanja (v.Strah od odvajanja).

Strah od novih lica (8 mjeseci)

Dijete sada jasno razlikuje majku od ostalih iz svoje blizine i zato snažno reagira na odvajanje i pojavu novih, nepoznatih lica. Javlja se tzv. strah od stranaca. Treba izbjegavati nepotrebna ili nagla odvajanja djeteta i upozoriti dijetetu nepoznate ljude da mu prilaze pažljivo i polako. Nemojte pobjeći djetetu bez upozorenja: bilo bi dobro pozdraviti ga makar idete samo na telefon npr."mama ide u kuhinju odmah se vraća.". Uz takva mala razdvajanja dijete će polako shvatiti kako se mama uvijek vraća. U toj dobi dijete se rado igra tako da neprestano baca predmete na pod. Iako to roditeljima zna biti dosadno ta igra je korisna jer dijete uči da ono čega trenutno nema, nije zauvijek nestalo, već se može vratiti.

Strah od napuštanja (1 godina)

Obično traje do treće, četvrte godine. Taj strah ne rađa se samo u susretu s nepoznatim licima, već i u naizgled uobičajenim situacijama, kao što je odlazak na krevet, odlazak na posao i sl. Svi "privremeni odlasci" mogu jako rastužiti dijete jer njemu izgleda kao vječna razdvajanja.Strah od napuštanja postepeno nestaje. Taj strah može postati problem kada dijete krene u jaslice i sl. Pokušajte dan obogatiti malim ritualima koje će djetetu stvoriti osjećaj sigurnosti npr.prije spavanja ispričajte mu priču, poljubite ga i pomilujte...Dijete će shvatiti da odlazak na spavanje može biti i ugodan.

Odvikavanje od pelena (2 godine)

Odvikavanje od pelena zahtijeva napor i vještinu. Ako dijete ne uspije kontrolirati i "ode mu u gačice", moglo bi imati osjećaj krivnje i to mu rađa stres. Ukoliko se dogodi takva situacija morate imati na umu da se to dogodilo, da nam to nije napravilo u inat. Ako se to dogodi nekoliko dana za redom, budite strpljivi, sjetite se da vika ne pomaže, što mu pokažemo više razumijevanja to će lakše proći ova faza.

Strah od mraka (3 godine)

Strah od mraka javlja se već krajem druge godine. Nerijetko u to doba dijete počinje protestirati pred odlazak na spavanje. U toj se dobi mogu javiti i strahovi od jake buke, nevremena, životinja... U većini slučajeva ti su strahovi normalna pojava i prolaze sami od sebe. Ako se dijete boji mraka, upalite svijetlo, budite s njim. Najvažnije je da se dijete osjeća zaštićeno i voljeno. Pokažite mu da ga shvaćate (npr.znam da se bojiš i ja sam se bojala mraka kao mala. Upalit ćemo svijetlo/ Bit ću s tobom.).

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici, Sys Print d.o.o.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Najvažnije je da u svim razvojnim fazama budete podrška vašem djetetu. Koliko god pojedina faza bila teška sjetite se da će i ona proći.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0