Sve promjene koje sa sobom nosi trudnoća

Objavljeno 22.12.2019.

Tijelo žene tijekom devet mjeseci trudnoće trpi velike promjene, od hormoskih, preko promjena u cirkulaciji krvi i u kilaži, pa do promjena na koži.

Evo šta sve možete očekivati i kako da se na to pripremite.        

Hormonske promjene tokom trudnoće

Tijekom trudnoće, hormon progesteron, koji je inače prisutan i kod žena koje nisu u drugom stanju, igra veoma značajnu ulogu. Ta uloga odražava se na spriječavanje jakih kontrakcija materice koje mogu biti opasne po zdravlje još uvijek nerođene bebe.

Također, progesteron utječe na opuštanje pojedinih mišica u tijelu, ojačavanje karličnih zidova tijekom pripreme za porođaj i održavanje funkcionisanja posteljice. Ipak, njegova najvažnija uloga je da pripremi grudi za proizvodnju mlijeka.

Sa druge strane, hormon estrogen utječe na povećanje količine krvi koja može dovesti do prekomernog krvarenja iz nosa ili desni.

Promjene cirkulacije krvi

U cirkulaciji krvi, ubrzo nakon začeća dolazi do krupnih promjena. Jedna od sigurno najvažnijih je ta što će se količina krvi do 30. nedjelje duplo uvećati i na taj način osigurati dotok krvi do bebe u razvoju, do posteljice koja raste, kao i do uvećane materice. Uslijed prilagođavanja trudnoći, može se dogoditi da vam srce ubrzano kuca. Nemojte se zabrinuti jer je to normalna pojava.

Gubitak daha

Beba koja raste spriečava širenje pluća što može utjecati na trenutni gubitak daha. U tom slučaju, sjedite uspranvo i dišite ravnomerno, spuštajući i podižući pluća.

Kilogrami u trudnoći

Jedna od najočiglednijih promjena u trudnoći je povećanje kilograma. Gojenje nastupa postepeno i u prva tri mjeseca toleriše se ne više od dva do tri kilograma na težinu koju imate. Veći dio kilaže dobijate tijekom drugog i trećeg trimestra.

Normalno je da se tijekom trudnoće ugojite 10 - 15 kg, mada puno je žena koje se ugoje i mnogo više, što u nekim slučajevima nije dobro. Obavezno potražite savjet od vašeg ginekologa ukoliko uočite da se prekomjerno gojite.

Za zdravu trudnoću i rađanje zdrave bebe, najbolje predispozicije imaju mame koje se pravilno goje. Bez obzira da li ste previše mršavi ili gojazni, ukoliko planirate bebu, probajte da regulišete svoju tjelesnu težinu. Na ovaj način spriječit ćete komplikacije poput nastanka povišenog krvnog tlaka ili trudničkog dijabetesa koji mogu nastati kao posljedica prekomjerne težine u trudnoći.

Gojenje u trudnoći po nedjeljama

Pravilno gojenje u trudnoći podrazumijeva da se trudnica po nedjeljama goji ovim redosljedom:

  • Prva tri mjeseca do šesnaeste nedjelje dobro bi bilo da to ne bude više od 2,5kg
  • Do dvadeset pete nedjelje do 5kg
  • Do dvadeset osme nedjelje do 8 kg
  • Do četrdesete nedjelje trebalo bi ta težina ne prelazi 15kg.

Pravilnim uvećanjem kilograma, nakon porođaja ćete mnogo lakše povratiti liniju, stoga vodite računa kako u tome ne biste pretjerale. Ipak, držanje bilo koje vrste dijete tijekom trudnoće nije preporučljivo. Kako biste spriječili da dobijete više kilograma, najvažnije je hraniti se zdravo i umjereno. Izbjegavajte slatkiše i bijeli kruh, a unosite dovoljno voća i povrća. Uvedite nekoliko manjih obroka kako ne biste gladovali i preskakali obroke.

Punije grudi

Jedna od promjena koja je karakteristična za drugo stanje su punije grudi. Čim saznate da ste trudni, primjettit ćete kako one postaju nježnije i osjetljivije na dodir. Uslijed velike količine progesterona i estrogena tijkom trudnoće, doći će do potamljivanja areola i bradavica.

Stanje kose tijekom trudnoće

Hormonske promjene tijekom trudnoće mogu uticati i na vašu kosu, čineći je debljom ili tanjom.

Promjena kvaliteta kose sasvim je normalna pojava u drugom stanju. Nekim ženama dlaka postaje tanja, dok kod drugih ona postaje bujnija i sjajnija nego što je to inače slučaj.

Ima i onih kojima u trudnoći kosa prekomjerno opada. To se događa zbog smanjenja estrogena, nakon prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula ili hormonalnog disbalansa. Također je čest slučaj da žene dožive gubitak kose nakon trudnoće kada im se estrogen vrati u normalu. To uzrokuje da se dlaka iz faze rasta promjeni u fazu mirovanja i tada opada više nego obično i to najčešće traje 3-4 mjeseca nakon porođaja. Nemojte biti zabrinuti zbog ove pojave jer će nakon nekoliko mjeseci kosa ponovo početi normalno da raste.

Drugo stanje traži posebnu negu kose. Ona se prvenstveno bazira na upotrebi kvalitetnog šampona sa sastojcima koji pospešuju rast kose i djeluju kao prevencija od opadanja. Izbjegavajte šampone koji sadrže sulfate, parabene i silikone.

Redovito upražnjavajte masažu glave koristeći prirodna ulja. S obzirom da se u ovom periodu kosa lako oštećuje upotreba maski i balazama od velikog je značaja. Ne morate koristiti kupovne proizvode, već i same lako možete napraviti masku koristeći sezonsko povrće ili voće, kao i ulja: maslinovo, bademovo ili ulje jojobe.

Da li je dozvoljeno farbanje kose u trudnoći?

Ne postoje zvanični dokazi da farbe mogu štetno djelovati na zdravlje bebe. Ipak, ako ste zabrinute, predlažemo da sačekate sa farbanjem prva tri mjeseca, kako biste izbjegli bilo kakve neželjene posljedice. Preporuka je da se koriste fabre koje su na biljnoj bazi kao i da izbjegavate korišćenje jakog hidrogena i blanša.

Feniranje, peglanje i uvijanje kose tijekom trudnoće

S obzirom da je u ovom periodu kosa sklona opadanju, poželjno je izbjegavati često oblikovanje kose, kao i upotrebu aparata poput fena i pegle. Lako se može dogoditi da frizuru ne uspijete namestiti onako kako ste poželjeli upravo iz razloga što je je dlaka u trudnoći neposlušna.

Pojačana maljavost u trudnoći

Na pojedinim dijelovima lica kao što su gornja usna, brada, obrazi ali i na leđima, nogama i rukama može doći do povećane maljavosti uslijed jačeg lučenja androgena tijekom trudnoće. Ovo se naročito odnosi na žene koje po prirodi imaju tamnije i jače dlake.

Ukoliko je ovo stanje razlog vašeg nezadovoljstava, predlažemo da prednost date brijanju ili depilaciji. Prilikom depilacije, koristite šećernu pastu ili vosak za depilaciju. Iako je lasersko uklanjanje dlaka najbolje rešenje za maljavost, preporučuje se da njega ostavite za period nakon porođaja.

Proširene vene u trudnoći

Još jedan od problema koji se može javiti za vrijeme trajanja trudnoće su proširene vene. Nemojte biti zabrinute ukoliko se pojave, jer će nakon porođaja one gotovo sigurno nestati. S obzirom da su prolaznog karaktera, ne liječe se, pa bi eventualno ono što bi doktor mogao da vam preporuči bilo da nosite kompresivne čarape. One će smanjiti neprijatnosti u nogama kao i osjećaj težine koji se u ovim slučajevima javlja.

Vene će postati izraženije oko desete nedelje trudnoće. Ta promjena naročito će biti vidljiva na grudima i u predjelu abdomena. Odmicanjem trudnoće moći ćete ih uočiti i na rukama i stopalima.

Uobičajena pojava tijekom drugog stanja je pojava tzv. stidnih vena. Javljaju se u predijelu genitalija (na preponama i vaginalnom području). Bolno stanje ovog područja je nešto što ovu tegobu često prati kao i neprijatnost i osjećaj stalnog pritiska.

Često kao posljedica pojave stidnih vena može doći do nastanka hemoroida.

Promjene na koži

Uobičajene fiziološke promjene koje se javljaju u gotovo svakoj trudnoći dovode do promjena na sluznicama i koži.

Hiperpigmentacija

Prema nekim istraživanjima, čak 90% žena se tijekom trudnoće susreće sa pojavom tamnih mrlja na koži. One najčešće nastaju na rukama i licu i mogu biti različitih nijansi, od onih svijetlosmeđih do crnih. Hiperpigmentacija je pojava koja nastaje kao posljedica prekomjerne proizvodnje prirodnog melanina u gornjim slojevima kože. Žene koje imaju taman ten su sklonije njihovom nastanku, od onih koje imaju svetao ten.

Kako bismo spriječili hiperpigmentaciju postoji nekoliko stvari koje možemo poduzeti kako bismo kožu zaštitili. Izlaganje kože suncu treba svesti na minimum. Koristite preparate sa UV zaštitom, čiji je najmanji faktor 30 tijekom sunačanja. Nošenje lagane odjeće napravljene od prirodnih materijala kao vid zaštite također se preporučuje.

Kako biste uklonile fleke bez upotrebe škodljivih materija, savjetujemo da isprobate ove domaće recepte koji uspješno rješavaju problem hiperpigmentacije:

Liminov sok za uklanjanje fleka sa kože Pigmentisani površinski sloj, vrlo lako ćete ukloniti uz pomoć limunovog soka. Sve što je potrebno da uradite, jeste da hidrogen peroksid pomiješate sa sokom od limuna u razmjeri 1:1. Fleke koje se nalaze na licu, nekoliko puta u toku dana naprskajte i nakon nekoliko dana primjene ovakvog tretmana one će nestati.

Jabukovo sirće za uklanjaje fleka sa kože Još jedan od načina da uspješno sanirate ovaj problem, jeste upotreba jabukovog sirćeta. Pola čaše vode razblažite sa pola čaše jabukovog sirćeta i nanesite na mesto na kom se fleka nalazi.

Pojava akni tokom trudnoće

Ženama koje nikada nisu imale problem sa aknama, može se dogoditi da tokom trudnoće dođe do njihovog nastanaka. S druge strane, onima kod kojih je ovaj problem bio izražen, stanje se može znatno popraviti. Pre korišćenja bilo kakve terapije u svrhu njihovog povlačenja, obavezno se konsultujte sa svojim liječnikom.

Pokušajte da ovaj problem rješite korišćenjem kokosovog ulja, vitamina C ili prirodnim rastvorom cinka. Ono što bi također moglo biti od velikog značaja u rješavanju ovog problem, jeste prehrana koja ne sadrži masti, bijelo brašno i šećer.

Izbjegavajte sapune koji su bogati kemijskim supstancama.

Strije u trudnoći

Strije se javljaju na mjestima gdje se koža najviše rasteže, a predstavljaju crtaste, linearne atrofije. Nastaju kao posljedica bržeg rasta tijela, koje koža ne može da isprati. Kao posljedica ovog procesa dolazi do nastajanja linija koje nazivamo strije i koje dovode do pucanja elastičnih vlakana ispod površine kože.

One se lako mogu pojaviti na gornjem dijelu butina i ruku, ali najčešće je to na grudima i stomaku. Strije nakon trudnoće počinju da blijede, ali u početnoj fazi one su crvene ili ljubičaste boje. Ovaj problem pogađa 90% trudnica. Najčešće se to događa tijekom šestog ili sedmog mjeseca trudnoće. Ako su vaša majka ili baka imale isti problem, velika je vjerojatnoća da će se to i na vas odraziti.

Kako biste preventivno djelovali i spriječili njihovu pojavu, preporuka je da već od četvrtog mjeseca trudnoće počnete sa upotrebom specijalnih krema. Dovoljno je da ih blagom masažom utrljate ujutru i navečer nakon tuširanja. Na ovaj način, učinićete kožu elastičnijom i sašuvat ćete je od trajnih oštećenja.

Rast noktiju u trudnoći

Tijekom trudnoće dolazi do znatno bržeg rasta noktiju uslijed pojačane cirkulacije i metabolizma izazvanih hormonima. Oni će tijekom ovih dana biti i znatno jači nego ranije.

Drage buduće mame, nadamo se da smo vam ovim savjetima bar malo pomogli i pripremili vas na promjene koje možete očekivati za vrijeme trudnoće. Ono što je najbitnije, većina ovih promjena je privremena , pa ćete uz adekvatno njegu nakon porođaja moći ponovo da budete ona stara.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku