Svjetski tjedan promicanja dojenja (1.-7.8.)

Objavljeno 21.07.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

70-ih godina prošlog stoljeća međunarodna zajednica suočila se s raširenom pojavom u svijetu – sve rjeđeg dojenja djece te sve učestalijom prehranom zamjenama za majčino mlijeko.

Pitanje zaštite djece u najranijoj dobi te očuvanja njegovog prava na najbolju prirodnu prehranu majčinim mlijekom predstavlja značajno pitanje pa je i Svjetsko udruženje za promicanje dojenja prvi tjedan u kolovozu nazvalo Svjetskim tjednom promicanja dojenja upravo radi informiranja javnosti o značenju dojenja. 

Majčino mlijeko je bez konkurencije najzdravija prehrana za dijete. Majčino mlijeko sadrži idealan kvalitativni i kvantitativni sastav hranjivih tvari – bjelančevina, šećera, masti i minerala koji u potpunosti zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom u prvih 6 mjeseci života. Sadrži i imunološke spojeve i stanice koje dijete štite od infekcija, te ujedno smanjuju i mogućnost razvoja alergijskih bolesti.

Psiholozi su potvrdili da je dojenje najbolji način za uspostavljanje naklonosti između majke i djeteta koja će pozitivno utjecati na psihološki razvoj djeteta. Djetetu u prvih 4 – 6 mjeseci života ne treba ništa osim majčina mlijeka, a nakon 6 mjeseci postupno se uvodi i druga hrana. Prema preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) idealno bi bilo nastaviti s dojenjem do druge godine djetetova života, odnosno sve dok majka i dijete to uzajamno mogu i žele.

Danas smo svjedoci sve niže stope dojenja, a sve veće uporabe zamjena za majčino mlijeko, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Niža stopa dojenja može imati implikacije na zdravlje djece, ali i implikacije na gospodarskom planu jer izdaci za umjetnu prehranu predstavljaju značajnu stavku.

Mnoge međunarodne organizacije, osobito SZO i UNICEF, zalažu se za povratak kulturi dojenja, te novim inicijativama potiču vraćanje djece na prehranu majčinim mlijekom. Održano je mnogo sastanaka, izrađeni su izrazito konkretni programi, a među ostalim i inicijativa za osnivanje bolnica-prijatelja djece, a napisano je i mnogo potrebnih priručnika i ostalih didaktičkih materijala.Na poticaj međunarodnih organizacija i Hrvatska je pristupila programu povratka dojenju. Tako su brojne inicijative prerasle u nacionalnu strategiju s ciljem da se svakom djetetu omogući što uspješniji start u život, a to je prehrana majčinim mlijekom.Nastojali smo nabrojati brojne prednosti dojenja, ali sve one žene koje iz medicinskih ili nekih drugih razloga nisu u mogućnosti dojiti, ne smiju zbog toga osjećati grižnju savjesti.

Postoje i druge kvalitetne mogućnosti prehrane vašeg djeteta, a svaka majka i dijete stvaraju svoj jedinstveni odnos.

Autori: Andreja Barišin, dr. med. Zrinka Laido, dr. med. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.

Izvor: www.zdravlje.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Naši zdravstveni djelatnici, pogotovo pedijatri, također su upozoravli na problemom sve većeg odvajanja dojenčadi od prirodne prehrane majčinim mlijekom i pokretali inicijative za promicanje dojenja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0