Taj zlatni Maslačak!

Objavljeno 01.05.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Sadrži: Vitamin A, B, C i D, željezo, kalij i kalcij. Upotrebljavamo korijen, list i cvijet.


Da nije toliko rasprostranjen svuda oko nas, vjerujem da bismo ga bili spremni platiti suhim zlatom. Ovako, kada smo navikli na njega, često mu ne pridajemo dovoljno pažnje. A maslačak je uistinu – kralj! Kad kažem maslačak, pomislim na jetru, naš najvažniji filter organizma. Maslačak čisti jetru, krv i limfu, potiče rad žuči, liječi upalu mokraćnih kanala, a djelotvoran je i u ublažavanju svih bolesti dojki uključujući i rak Liječi tumore, alergije, ciste, kamence… Čaj od korjena maslačka izvrstan je proljetni detox!

Ljekovita svojstva:

Čisti vrućinu (zato je djelotvoran za Pitta došu) i toksine iz organizma. Čisti jetru (korjen), diuretik (list), liječi reumu, ublažava probavne poteškoće, liječi tumore, čisti krv i limfu

Koristi se kod problema jetre i bubrega, reume, šećera u krvi, alergija, povišenog krvnog tlaka, kožnih problema, žučnih kamenaca, karcinoma dojke, natečenih i bolnih očiju, bolnog mokrenja, hepatitisa, ciroze, infekcije mokraćnih kanala

Izuzetno je dobar za ženska oboljenja, osobito u preveniranju i lječenju različitih bolesti dojki (ciste, karcinom, tumori, problemi s dojenjem i majčinim mlijekom, nateknute grudi i sl.).

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti. Korijen maslačka izvrstan je za detox organizma, primjerice u čaju. Prilično je gorak, stoga ga rado pomiješam i sa suhim lišćem maslačka, koje je izvrstan diuretik.

Korijen maslačka čisti krv i jetru, regulira probavu, potiče rad žuči te na taj način regulira kolesterol i masnoće u krvi, rješava problem žučnih kamenaca. Korijen maslačka uvijek uključujem u biljne formule za detox organizma i čišćenje jetre.

Poznata američka herbalistica Lesley Tierra kaže kako je svjedočila učinkovitom liječenju hepatitisa samo čajem od korijena maslačka. Šest šalica čaja svježeg korijena maslačka izliječi hepatitis u 1-2 tjedna! Zvuči fantastično, posebice ako se uzme u obzir da klasična medicina hepatitis liječi 6-12 mjeseci, uz mnoštvo nuspojava i štetnih utjecaja za organizam (ispadanje kose, mučnina, malaksalost i dr.)

Lišće maslačka sa svojim diuretičkim svojstvima regulira problem zadržavanja vode u organizmu, te ublažava probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom. List maslačka bogat je kalijem, željezom, kalcijem, vitaminima i mineralima

Lišće možemo brati uvijek tijekom sezone, neovisno o cvatnji. Mladi svježi listovi su bogati hranjivim sastojcima i manje su gorki. Neki ljudi su alergični na mlijeko iz stabljike, ono im izaziva osip. U tom iznimnom slučaju, ne može Vam se ništa loše desiti, samo prestanite jesti stabljiku maslačka.

Korijen vadimo u kasnu jesen. Ipak, ne čekajte predugo jer bi mogao biti jako gorak.

Cvijet maslačka, kao i stabljika, sadrži mliječnu tekućinu koja je djelotvorna u otklanjanju bradavica. Za to treba malo upornosti – stavljajte svježe mlijeko maslačka direktno na bradavice nekoliko puta dnevno 2-3 tjedna, rezultati ne mogu izostati.

Maslačak je gorkog okusa, i kao takav je izvrstan u tretiranju Pitta simptoma, primjerice akni, žutice i ekcema.

Maslačak u organizam unosimo kroz kapsule, tinkturu, čaj, a poznata je i kava od maslačk. “Kavu od maslačka i cikorije” često preporučujem klijentima u prijelaznom razdoblju odvikavanja od kofeina. Čaj od korijena maslačka i čička uz lišće maslačka obično preporučujem za detoks organizma. Kada vam je vruće ili ste ljuti, za brzinsko rashlađenje i “cool down” efekt pojedite salatu od maslačka..

Recept za kavu od maslačka i cikorije

  • Zagrijte pećnicu na 200 C. Narežite jednaku količinu korijena cikorije i maslačka, te ga posložite na papir za pečenje. Pecite 30 do 40 minuta, dok korijenje ne postane tamno smeđe. Ohladite i sameljite u mlincu za kavu.
  • U pola litre hladne vode dodajte 4-6 velikih žlica maslačka i cikorije. Lagano zagrijavajte, i kada proključa, kuhajte na laganoj vatri 25-45 minuta.
  • Izlijte u šalicu i dodajte mlijeka po želji. I malo meda ili nekog drugog zaslađivača u skladu s Vašim došama.
  • Uživajte!

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. 

Light of Ayurveda

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing