Tata nije samo za igru!

Objavljeno 07.10.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Većina muškaraca podupire rodnu ravnopravnost, ali uglavnom samo u teoriji...

U sklopu međunarodnog istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti pod nazivom IMAGES - International Men and Gender Equality Survey, ovo je istraživanje provedeno i u Hrvatskoj, a rezultati nisu nimalo bajni. Većina muškaraca podupire rodnu ravnopravnost, ali uglavnom samo u teoriji, objavio je CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Dok je što se stavova tiče njih 77 % izrazito ravnopravnih, 15 % umjereno ravnopravnih, a 3 % najmanje ravnopravnih, rezultati pokazuju i sasvim drukčiju sliku: čak dvije trećine muškaraca zastupa stavove koji podupiru stereotipnu mušku rodnu ulogu i njene karakteristike kao što su hrabrost, čvrstoća, neranjivost.

Pomalo je nevjerojatno da malo više od polovice muškaraca, njih 53 %, nisu uzeli dopust kad im se rodilo dijete, dok je tek oko 17 % muškaraca bilo u rađaonici tijekom djetetova rođenja.

No stereotipna podjela na temelju spola najviše dolazi do izražaja kad se radi o podjeli kućanskih poslova, jer većina ovih poslova ipak pada na ženu. Osim toga, muškarci su tek povremeno uključeni u živote svoje djece dok su još mala. Jedino što muškarci rade svakodnevno a ima veze s djecom jest – igra. Svakodnevno se manje od petine muškaraca bavi djecom, i to:

  • svakodnevno se igra s djecom         26%
  • pomaže sa zadaćama                       14%
  • priprema hranu djeci                        12%

Tate? Sve ste čuli! Umjesto škakljanja, igranja skrivača i slično, danas u ruke primite kuhaču, pelenu ili usisavač!

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing