Tate bi se trebale više uključiti u brigu o djetetu

Objavljeno 16.06.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Većina muškaraca podupire rodnu ravnopravnost, ali uglavnom samo u teoriji. A s djecom se najčešće samo igraju!

U sklopu međunarodnog istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti pod nazivom IMAGES - International Men and Gender Equality Survey, ovo je istraživanje provedeno i u Hrvatskoj, a rezultati nisu nimalo bajni. Većina muškaraca podupire rodnu ravnopravnost, ali uglavnom samo u teoriji, objavio je CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Dok je što se stavova tiče njih 77 posto izrazito ravnopravnih, 15 posto umjereno ravnopravnih, a 3 posto najmanje ravnopravnih, rezultati pokazuju i sasvim drukčiju sliku: čak dvije trećine muškaraca zastupa stavove koji podupiru stereotipnu mušku rodnu ulogu i njene karakteristike kao što su hrabrost, čvrstoća, neranjivost.

Pomalo je nevjerojatno da malo više od polovice muškaraca, njih 53 posto, nisu uzeli dopust kad im se rodilo dijete, dok je tek oko 17 posto muškaraca bilo u rađaonici tijekom djetetova rođenja.

No, stereotipna podjela na temelju spola najviše dolazi do izražaja kad se radi o podjeli kućanskih poslova, jer većina ovih poslova ipak pada na ženu. Osim toga, muškarci su tek povremeno uključeni u živote svoje djece dok su još mala. Jedino što muškarci rade svakodnevno a ima veze s djecom jest – igra. Svakodnevno se manje od petine muškaraca bavi djecom, i to:

  • svakodnevno se igra s djecom         26%
  • pomaže sa zadaćama                       14%
  • priprema hranu djeci                        12%

Tate, sve ste čuli! Umjesto škakljanja, igranja skrivača i slično, danas u ruke primite kuhaču, pelenu ili usisavač!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0