Tate, naučite bebi presvući pelenu!

Objavljeno 12.08.2014. | Dobna skupina: 0-1

Majka i beba vratile su se iz bolnice a vi želite iskoristiti svaki trenutak da što više vremena provedete s bebicom i istovremeno pomognete bebinoj mami. Pokušajte s presvlačenjem pelena!

Iako tek rođena beba u vašim rukama djeluje izrazito krhko, zapravo je vrlo čvrsta i prilagodljiva. Ono na što morate obratiti pozornost je da je ne tresete i da pazite na glavicu - svaki put kad podižete bebu prihvatite je iza vrata kako joj glava ne bi pala prema nazad.

Tehnika presvlačenja pelena

 1. Prije presvlačenja pripremite sav potreban pribor: čistu pelenu, vlažne maramice, kremu za guzu i čiste štramplice.
 2. Polegnite bebu na leđa na neku abilnu površinu. Neka gornja plahtica ili pelena na podlozi za presvlačenje bude čista.
 3. Skinite štramplice. Ako se otkopčavaju na leđima, okrenite bebu na bok pa ćete ih lakše otkopčati.
 4. Otkopčajte čičak pelene, jednom rukom uhvatite obje bebine nožice (to ćete učiniti tako da prekrižite bebine noge stopalom preko stopala pa ih tada uhvatite) te drugom rukom izvucite pelenu između nogu (ako se radi o prljavoj peleni, pokušajte njome očistiti što više nečistoća s bebine guze). Zatim, dok beba još uvijek leži na peleni, vlažnim maramicama očistite sve ostalo s guze (prljave maramice stavljajte na pelenu). Kad je gotovo izvucite pelenu ispod guze, umotajte sve zajedno u pelenu i zalijepite je čičkom. Važno je da s guze uklonite sve ostatke nečistoća.
 5. Opet na isti način uhvatite bebine nožice, podvucite čistu pelenu pod guzu, namažite guzu zaštitnom kremom, pustite nožice, zavrnite pelenu preko guze i zalijepite čičak. Nemojte previše stisnuti pelenu - između trbuščića i pelena pokušajte gurnuti prste. Ako stanu, a da niste pritisnuli trbuščić, onda je dobro. Također ostavite prostora i među nožicama - nemojte navući pelenu previsoko. To je osobito važno kod dečkića. Također, dok pupak ne otpadne i ne zacijeli, pelena ga ne smije prekriti. Zavrnite rub pelene ispod pupka ili pak na peleni izrežite komadić, kako biste napravili mjesta za pupak.
 6. Obucite štramplice.

Obratite pozornost na sljedeće:

 • Prije i nakon presvlačenja bebe, obvezno operite ruke. Nikad nakon diranja guze ne dirajte bebu po licu
 • Guzu uvijek brišite od naprijed prema nazad.
 • Neke bebe ne vole da ih se presvlači pa će možda i plakati. Za vrijeme presvlačenja bebe možete joj pričati, pjevati, guguati i slično.
 • Pelenu je bolje promijeniti prije obroka, jer bi najedena beba od prevrtanja mogla bljucnuti.
 • Izbjegavajte noćno presvlačenje jer ćete razbuditi bebu pa će teško ponovno zaspati
 • Ako se na guzi pojavi crvenilo koje ne prolazi od uobičajenih kremica, posjetite pedijatra, možda je riječ o gljivicama.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Uvijek budite iznimno oprezni i nemojte bebu ni na trenutak bez nadzora ostavljati na presvlačilici, krevetu ili stolu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0