Tatina princeza

Objavljeno 08.08.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Da su očevi važni za dječake stara je istina koja se često čuje. Manje se govori o važnosti očeva za psihički razvoj djevojčica.

Odsustvo očeva tijekom odrastanja ne utječe manje na njih, razlika je međutim u tome da ženska djeca ne ispoljavaju, poput dječaka, agresiju prema vani, prema drugima, već prezir usmjeravaju  – prema sebi. Dječaci se glasno, indirektno i nerijetko brutalno, obračunavaju sa svijetom, djevojčice se stoički i u tišini obračunavaju same sa sobom. Odrastanje bez oca ostavlja duboke tragove u psihičkom životu ženâ.

Ovi tragovi nisu jednako devastirajući za društvo u smislu nasilja, ali ostavljaju svijet siromašnijim za svu onu uzaludno utrošenu energiju koju ove žene troše u cjeloživotnoj  borbi s unutarnjim glasovima koji im govore „bezvrijedna si“, „nitko te neće“, „tko bi te takvu“, „neprivlačna si“ „nisi vrijedna ljubavi“...

Energiju koja je mogla biti pretočena u tko zna koliko novih titula doktora znanosti i pokoju Nobelovu nagradu! Ironija je da ove žene, čak i kad doktoriraju ili dobiju Nobelovu nagradu, duboko u jezgri svojeg bića i dalje ne vjeruju u svoju vrijednost.

Osim društveno uvriježene sveopće mitologije da su muška djeca apriori vrijednija od ženske, ove žene na duši nose još i osjećaj beznadežne nemogućnosti da se dopadnu bar same sebi. Bezbroj je žena koje su zarana naučile da je seksualnost legitimno sredstvo u borbi za elementarno pravo na psihosocijalnu egzistenciju (uz blagoslov muškaraca), no žene odrasle bez očeva često nemaju hrabrosti čak ni tim se sredstvom koristiti jer ih je i vjera u vlastiti seksipil zaobišla

Klasično vjerovanje da je ženama koje su rasle bez očeva teže ostvariti zadovoljavaljuće ljubavne relacije - stoji. Ove teškoće direktna su posljedica nedovoljne ljubavi prema - samoj sebi.

S vjerom u sebe se ne rađamo. Svi poznajemo osobe s vidljivim fizičkim nedostacima koje, unatoč tomu, posjeduju stabilnu vjeru u vlastitu ljudsku vrijednost i harmonični su ljudi, i osobe kojima je unatoč zavidnoj vanjskoj ljepoti teško povjerovati da su vrijedne ljubavi – sjetimo se Marilyn Monroe.

Temelji vjere u sebe i svoje sposobnosti postavljaju se u najranijoj interakciji s roditeljima. Ako je ova oštećena, cijela će građevina naše ličnosti biti na klimavim nogama.

Hodat ćemo kroz život ali će nas življenje koštati više energije nego bi trebalo i ta će energija biti izgubljena za stvaralaštvo i kreativnost. Koristit ćemo se pomagalima od kojih ćemo sami pred  sobom osjećati sram i krivnju. „Pomagala“ tj. nadomjestci samopouzdanju su brojni, počev od kemijskih sredstava (alkohol, psihofarmaci i drugi narkotici) preko preambicioznih nastojanja da se dokažemo (obrazovanje, radoholija ili gomilanje priznanja svakojakih vrsta i površnih poznanstava poput, primjerice 1000 frendova na FB), minucioznog njegovanja vanjštine in absurdum, sve do fizičkog nasilja nad sobom - apsurdnim plastičnim operacijama i drugim metodama podmlađivanja. Sve u nadi da  ćemo biti  - voljeni.

Otac je prva ljubav. Prvo biće suprotnog spola koje će kod nas probuditi želju da nekog očaramo svojom pojavom, da se dopadnemo fatalno i bezuvjetno kako bi sve druge žene svijeta zauvijek bile eliminirane iz njegove svijesti. (Sve druge žene naravno, još uvijek sastoje se samo od majke..) Unutarnji imperativ, biologija ili kultura, što god bilo, ponavlja se otkad je svijeta i vijeka.

Buđenje ženstvenosti uz tatu

Začudit ćete se, ali intenzitet emocija i odlučnost kojom se namjere provode u djelo, nikad kasnije u životu neće biti tako silni i neprikriveni kao u ranom djetinjstvu, dok inhibicije i civilizirano ponašanje još nisu postali dio psihološkog repertoara. Bilo je davno, nataložila su se na te doživljaje mnoga kasnija sjećanja, pa smo - zaboravili. No, zagledajte se malo oko sebe. Djevojčice koje dižu svoje suknjice pred tatom sve do nosa, pokazujući se, s očaravajućim osmjehom na licu, ne sasvim sigurne u uspjeh, ali igrajući kao u pokeru izravno, na najsigurniju kartu. Prvo koketiranje. Preteča tehnici zavođenja koja će se kasnije usavršavati i prilagođavati sve u skladu s društvenim normama i modnim trendovima. Ne zaboravite da u ovom periodu još nisu nastali pojmovi poput obzira, realnosti vanjskog svijeta i ograničenja koje nam taj svijet postavlja. U toj razvojnoj fazi  dominira infantilna omnipotentna želja za eksplicitnošću, koju ćemo kasnije u životu nazivati željom da budemo voljeni. No, u ovoj je razvojnoj fazi, kad fini psihološki mehanizmi za nijanse, kombinacije i empatiju, još uvijek nisu oformljeni, ovaj način komuniciranja emocija je jedini moguć.

To što djevojčica želi je da se dopadne i bude bezuvjetno voljena, da bude viđena i potvrđena u svojoj različitosti - nešto što će se kasnije označavati kao ženstvenost.  Dijete u ovom periodu uzima svijet oko sebe zdravo za gotovo i očekuje da će ono što želi i dobiti samo zato što to želi. Želim biti bezuvjetno voljena bez obveze da uzvratim ljubav, iluzija koju otac i majka brižljivo, s puno takta i senzitivnosti trebaju podržavati neko vrijeme dok je psiha još tako krhka. Povrede nanešene egu u samom njegovom nastajanju, dok je tako krhak, najteže zacjeljuju i ostavljaju najdublje tragove.

Otac kćeri u ovom periodu svojim znatiželjnim pogledom i s dozom divljenja ima odraziti njenu dražesnost i neodoljivost koja će onda tvoriti kamen temeljac sveukupnom samopouzdanju pri kasnijem formiranju ličnosti. Samopouzdanju uz pomoć kojeg će ona u životu pobirati uspjehe, ne samo kod muškaraca, već i u prijateljskim i poslovnim relacijama i, što je najvažnije, prenjeti u nasljeđe potomcima, primjerice, dopustiti bez ljubomore da njezina kćer bude obožavana od svog oca kao što je i ona samo bila od svog. Što više samopouzdanja u ličnosti – to manje ljubomore.

Autorica: Slavica Novak-Ademović, neuropsiholog i psihoterapeut

Autor: LadyLike.hr portal

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Temelji vjere u sebe i svoje sposobnosti postavljaju se u najranijoj interakciji s roditeljima. Ako je ova oštećena, cijela će građevina naše ličnosti biti na klimavim nogama.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0