Tehnološki izumi 21. stoljeća koji su promjenili kuhanje

Objavljeno 21.05.2018.

Svjedoci smo velikog napretka tehnologije posljednjih godina, koji je promijenio naš život u mnogo segmenata. Međutim, napredak čovječanstva ne ogleda se samo u razvoju mobitela i društvenih mreža. Da li ste se ikada zapitali koliko je tehnologija utjecala na kuhinju i pripremu hrane?

Stare ringle zamijenile su ravne ploče, hladni obroci nisu problem jer postoji mikrovalna pećnica, a pojavilo se i bezbroj ljuštilica za krumpir, krastavac ili slično koji su u velikoj mjeri ubrzali proces pripreme hrane. Teško je zamisliti da smo nekad tijesto za palačinke mutili ručno umjesto mikserom, zar ne?

Digitalizacija kuhinje

Razni senzori koji nas obavještavaju da je ringla i dalje uključena, pištanje mikrovalne pećnice kao znak da je jelo gotovo i oglašavanje frižidera kada je predugo otvoren u velikoj mjeri olakšavaju život. Ako kupujete nove kuhinjske aparate, potražite neke s ovim opcijama.

Kupnja na licu mjesta u trgovinama više ne mora da bude praksa, jer je sve popularnija kupnja “iz fotelje”. Kada su u pitanju kuhinjski aparati online prodaja je sve popularnija. Pogledajte koji su to aparati uveliko aktualni, a koji će tek zaživjeti.

Ove kuhinjske aparate koristite svakodnevno

Upotreba pojedinih kuhinjskih aparata postala je svakodnevica, pa se često zapitamo: “Kako smo do sada živjeli bez ovoga?” Evo o kojim predmetima je riječ.

Ketler

Standardnu džezvu je gotovo potpuno (osim tijekom pripreme turske kave) odmenio ketler. Ovaj električni bokal, ili grijač vode, osigurava nam ključalu vodu u roku od jedne minute. Idealno za pripremu kave, čaja, juhe iz kesica, ili bilo čega što zahtijeva ključalu vodu. Danas ga posjeduje gotovo svaka obitelj.

Halogena pećnica

Ova pećnica također ubrzava proces pripreme, a pritom koristi 70% manje energije nego standardna pećnica na štednjacima. Ona posjeduje ventilator koji ubrzava strujanje vrelog zraka. Nije potrebno dodavati ulje, pa tako omogućuje i zdraviju pripremu obroka. Također ima i funkciju samočišćenja, a radi na principu podešavanja tajmera.

Multipraktik blender

Stari blenderi i sokovnici zamijenjeni su multiprakticima, koji razgrađuju sve hranljive tvarii omogućuju najveću učinkovitost svih namirnica. Ovo znači da nema odbacivanja pulpe i biljnih vlakana. Voće i povrće na ovaj način možete unijeti u formi soka, ili sve popularnijih smoothie-ja.

Što donosi 21. stoljeće?

Ako vam gore navedeni proizvodi zvuče napredno, spremite se za novitete koje donosi stoljećeu kome živimo. Smart tehnologija nije rezervirana samo za telefone, već se seli i u kuhinju. Upoznajte se sa “pametnim” kuhinjskim aparatima.

Smart frižideri

Pre nekoliko godina frižideri su unaprijeđeni zvučnim upozorenjem kada je frižider predugo otvoren. Moderni frižideri sada nude i bolju izolaciju i poboljšanu ergonomiju unutrašnjosti. Upravljanje frižiderom sada se ostvaruje pomoću LED ekrana koji se nalaze na spoljašnjem dijelu.

Dvokrilni frižideri često dolaze s ledomatom, aparatom za hlađenje i filtriranje vode, a pojedini modeli su u stanju i da vam skuhaju kavu! Pametni frižideri posjeduju i 15-inčni LCD ekran na kome možete sastavljati spisak za kupnju, gledati TV dok kuhate ili surfati internetom.

Wi-Fi aparat za kavu

Aparati za espreso i filter kavu postaće zastarela varijanta pojavom pametne mašine za pripremu kave. Ovaj aparat za kavu ima Wi-Fi konekciju, pa ga preko mobitela možete programirati i iz kreveta. Također postoji opcija da samelje svježu kavu. Za sada je ovaj aparat dostupan samo u Europi, ali vjerujemo da će svoju primjenu naći širom svijeta.

Smart držač za jaja

Quirky Egg Minder je naziv naprave koja radi veoma jednostavno. Potrebno je da je napunite jajima, stavite u frižider i povežete sa mobitelom. Ona će vam nakon toga putem posebne aplikacije slati obavjesti kada vam je preostalo malo jaja, ili kada su blizu isteka roka.

Kuhinjski tablet

Od sada nećete morati da svoj telefon ili tablet nosite sa sobom u kuhinju, jer je Sony Xperia uveo specijalno, kuhinjsko izdanje. Ovaj tablet instaliran je tako da može da podnese prolivanje tečnosti, masne ruke i sličan nered. On također dolazi sa termometrom, receptima iz Saveur magazina i još zanimljivih funkcija.

Čuvar vina

Nova naprava namjenjena svim hedonistima i ljubiteljima vina nosi naziv Wine Art, i namijena joj je da produži uživanje u jednoj flaši vina. Ona čuva kvalitetu vina iz otvorene boce na idealnoj temperaturi za serviranje, u periodu do 10 dana. Vino će nakon vađenja iz ovog aparata i sipanja u čaše mirisati kao da je tek otvoreno.

Tehnologija napreduje munjevitom brzinom, i unapređuje niz aparata koje koristimo svakodnevno. Ukoliko idemo u korak sa njom, boravak u kuhinji učinićemo i zanimljivijim i efikasnijim, i imati više vremena za osmišljanje ukusnih recepata.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0