Temperatura - kako i kada ju skidati?

Objavljeno 01.11.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Temperatura je uobičajeni simptom dječjih bolesti i kod roditelja izaziva strah. Ona je obrambeni mehanizam kojim se tijelo bori protiv infekcija, ona sama po sebi nije bolest.

Skidanje temperature samo po sebi nije uvijek najbolje rješenje za dijete. Povišena temperatura nastaje kao odgovor na supstancije koje virusi ili bakterije oslobađaju kada ih obrambeni sustav uništava.

Povišenje temperature omogućava obrambenom sustavu da uništi infekcijuda zakoči razmnožavanje virusa ili bakterija i omogućava tijelu da se oslobodi viška otrova. Dakle, na temperaturu se može gledati kao na vitalni znak da obrambeni sustav obavlja svoj posao. Dok god je djetetov imunološki sustav zdrav, većina bolesti koje temperatura prati, lako prolazi. Kod vrlo male skupine djece visoka temperatura može izazvati febrilne napade, što je rijetko povezano s oštećenjima mozga, a upravo toga se roditelji najviše boje kod temperature. 

Kod temperature su crveni obrazi i lice koji su i vrući na dodir. Dijete može osjećati da mu je prevruće ili prehladno, a često izgubi i apetit

Prvi znakovi povišene temperature često su razdražljivost i želja da se bude u blizini roditelja. Lice i obrazi crveni su i, kada se dotaknu, vrući. Dijete može osjećati da mu je prevruće ili prehladno i tek mu je slab.

Visina temperature ne mora uvijek biti povezana i s težinom bolesti. Visoka temperatura može se pojaviti bez znakova infekcije. Male bebe i djeca mogu imati umjerenu temperaturu i vrlo ozbiljnu bolest, dok dijeca između dvije i pet godina mogu imati temperaturu 40C s manjom infekcijom. Ako dijete ima temperaturu nemoje ga siliti da jede, dapače bolje da jede što manje, ali zato je jako važno piti puno tekućine (čaj, voda, juha).

Kod snižavanja temperature pomoći će vam:

  • zeleni oblog; ovaj oblog vrlo djelotvorno skida temperaturu, a također ublažava bol u uhu. Radi se od sitno sjeckanog zelenog lisnatog povrća (kelj, raštika, blitva, lišće korabe i sl.). Sitno nasjeckano oprano zeleno lisnato povrće smeljite u mužaru. Ako je povrće prevodenasto, dodajte malo brašna da ga poveže. Stavite tijesto u gazu (debljine 1 cm) i potom stavite izravno na kožu (na čelo da bi se spustila temperatura, ili na uho u slučaju bolova). Zamijenite novim oblogom kada stari postane topao.
  • masaža: u bademovo ulje dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili eukaliptusa radiata

Izvor: Jadranka Boban Pejić; Za bebe i djecu, Planetopija 2007.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Važno je posavjetovati se s liječnikom ukoliko je vaše dijete mlađe od 6 tjedana, djeluje izgubljeno i gubi svijest, okreće oči i savija tijelo, te ukoliko temperaturu prate glavobolja i ukočeni vrat.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0