Teorija privrženosti

Objavljeno 03.04.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3

Osim dobrog zdravlja vjerovatno ne postoji ništa tako važno u postizanju sreće vas i vaše bebe kao stvaranje privrženosti

Bilo da ste odrasla osoba ili malo dijete, vaše mišljenje o svijetu uglavnom je definirano karakterom odnosa koji stvarate s ljudima koji vas okružuju. Stoga ne čudi da je znanost i istraživanje ljudskog razvoja privuklo upravo taj dio ljudskog postojanja, njegova mogućnost da formira odnose s drugima i povezuje se s drugima. Jedna grana znanosti, pod nazivom "Teorija privrženosti" (Attachment theory) bavi se proučavanjem odnosa, tj. zašto neki ljudi imaju stabilne veze i sigurno su povezano dok drugi stalno pokušavaju uspostaviti dobre odnose. Vjerojatno za vas kao majku naviše bojazni, ali i inspiracije, dolazi iz pitanja kako ćete vi i vaša obitelj imati utjecaja na dijete. Velik dio temelja postavit ćete u prvoj godini, a ostalo će se nastavit će tijekom prvih par godina.

Svako dijete dolazi na svijet sa svojim specifinim genetskim sklopom i temperamentom. Neka djeca su blagoslovljena u odnosu na druge, no istraživanja pokazuju da su čak i ti faktori promjenjivi. Ustvari oni su prilično "rastezljivi" i ovise o tome kako se vi i ostali članovi obitelji odnosite prema djetetu.

Prvih par godina izuzetno važno jer to je platforma djetetu u izgradnji budućih odnosa

Znanstvenici posebno naglašavaju potrebu za pravovremenim, adekvatnim i dosljednim reagiranjem na bebine potrebe. Primjerice, ukoliko je beba gladna, treba ju nahraniti, a ne tada, recimo mijenjati pelene. Neuspjeh u zadovoljavanju tih osnovnih potreba (npr. premalo mlijeka ili ne davanje mlijeka uopće) stvara stres kod vaše bebe. Kasnije kako beba postaje aktivnija, tražit će interakciju s vama, te ukoliko vi konstantno ignorirate  njezinu/njegovu potrebu, utjecat ćete na djetetove kasnije odnose s drugima.

Svaka majka želi najbolje za svoje dijete, no unatoč tome 35 - 45 posto djece ima nesigurne odnose. Postoji niz faktora u majčinom životu što utječe na njezin odnos s bebom (kvalitetna prehrana, odmor, emocionalna podrška, pozitivno iskustvo porođaja, realna očekivanja od sebe i bebe, razumijevanje i sposobnot da zadovolji djetetove potrebe, pozitivno iskustvo dojenja...) Što je manji broj tih faktora to će biti slabije uspostavljen odnos majka - beba. Kako bi se učvrstila ta veza prema nekim zagovara se nošenje djeteta i što dulje zadržavanje kontakta kožom tj. nošenje djeteta u nosilici.

Istraživanja pokazuju da nošenjem bebe u nosilici dolazi do povećanja razine anti-stres hormona (oksitocin) u vašem i u tijelu bebe. To vam daje više mira i omogućava vam da posvetite svoju energiju na nevjerojatno zahtjevan raspon razvojnih procesa koje vaše dijete prolazi tijekom prve godine.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Istraživanja pokazuju da nošenjem bebe u nosilici dolazi do povećanja razine anti-stres hormona (oksitocin) u vašem i u tijelu bebe.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0