Teški trenuci: velike i male osobe

Objavljeno 21.01.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U životu jednog djeteta i njegovih roditelja teški trenuci ne moraju biti nužno isti.

Prvi mjeseci i prve godine obično su obostrano doista sretni, pogotovo ukoliko njihovo dijete reagira onako kako to roditelji žele i očekuju. Ubrzo, međutim, ličnost djeteta manifestira se mnogo određenije. Otkrivajući postupno svijet odraslih i uklapajući se postupno u taj svijet, dijete želi i samo u njemu sudjelovati, i to po vlastitom nahođenju To će, međutim, vrlo brzo dovesti do njegova suportstavljanja i sukoba s roditeljima u raznim situacijama.

Godine obaveznog školovanja mogu roditljeima pružiti pogrešan osjećaj da sada imaju mogućnosti da se oslone na školu. Katkada se "probude" tek u momentu kada dijete dopre do adolescencije i zainteresiraju se ponovno, s više ili manje sreće, za početke odraslog života onog nekadašnjeg malog djeteta, koje su poznavali.

Zaslijepljeni vlastitim problemima, roditelji ne vode dovoljno računa da dijete u svom rastu također doživljava i proživljava teške trenutke, i to upravo u razdobljima kada roditelji misle da je sve u redu. Bilo da je riječ o dečku ili djevojčici, svako dijete je često je puno proturječnih osjećaja koji mu pomažu da pronađe rješenje za budućnost.. U stvari, za vrijeme školskog razdoblja dijete mora uspjeti u jednom vrlo delikatnom zahvatu: ono mora naučiti da od sada dijeli svoj interes između obitelji i vanjskog svijeta, koji mu odjednom otvara nove perspektive, nove interese, novi način komuniciranja. Svi roditelji znaju da nema dobitka bez ulaganja, odnosno da je nemoguće dobiti nešti ni iz čega, ali često zaboravljaju da je u toj dobi potrebno mnogo hrabrosti da se odraste. 

Izvor: Svijet dječje psihe, dr. Staniša NIkolić

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Danas vlada povećano zanimanje javnosti za psihički razvoj i život djeteta, kao i dinamiku odnosa dijete-vanjski svijet.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing