Testiranje inteligencije

Objavljeno 05.01.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Inteligencija je kvaliteta koja se može razvijati, s naglaskom na stimulaciju i razvoj procesa razmišljanja.

Roditelji bi trebali prihvatiti inteligenciju svog djeteta i ne bi ga smjeli požurivati preko njegovih granica, ali ga ne smiju niti podcjenjivati.  Inteligencija je kvaliteta koja se može razvijati, s naglaskom na stimulaciju i razvoj procesa razmišljanja. U testiranje kvocijenta inteligencije uključen je nenatjecateljski karakter, a dijete ne biste trebali uspoređivati s drugima. Usporedba nije dobra ni jednostavno zato što se djeca koja imaju isti IQ mogu razlikovati u pojedinačnim testovima, pa im je potrebna potpuno različita vrsta pomoći. Važno je da ne tumačite IQ test izvan konteksta; on ne uzima u obzir kreativnost ili umjetnički talent. Dijete morate prihvatiti onakvo kakvo jest, sa sviješću da je pravilnim vodstvom i podrškom moguće maksimalno poboljšati razvoj djetetove inteligencije.

Ako imate dijete čija inteligencija prelazi granice normale, bez obzira u kojem smislu, potrebna mu je posebna pažnja i toga morate biti svjesni. No vrlo malen broje djece je na krajevima granica (bilo donjih ili gornjih granica).

Testovi inteligencija mogu dati i „krivu“ sliku jer oni mjere određene vrste vještina potrebnih u školi, ali ne i cijeli raspon drugih vještina koje su jednako važne za uspjeh u životu. IQ test može obilježiti dijete kao usporeno ili retardirano, ali i zanemariti druge važne vještine koje nadoknađuju nemogućnost da brzo riješi IQ test. Isto tako IQ testovi  se vrlo često labavo koriste kako bi predvidjeli koliko će uspješno dijete biti u životu, ali to je potpuno nepoštena kalkulacija, jer se inteligencija razvija s vremenom, kroz iskustvo i stimulaciju.

Izvor:  Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Dr.Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete morate prihvatiti onakvo kakvo jest, sa sviješću da je pravilnim vodstvom i podrškom moguće maksimalno poboljšati razvoj djetetove inteligencije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing