Tikvice omiljeno povrće

Objavljeno 14.07.2013. | Dobna skupina: 0-1

Čak i oni koji ne vole povrće s tikvicama rijetko imaju problema. Vjerojatno se to može zahvaliti njihovom neutralnom i blagom okusu, mekanoj kori i sočnom bijelom mesu. Odlično prijaju u raznim varijantama, od juha, priloga pa do glavnog jela.

Povijest tikvica seže sve do unazad 10 000 godina kada su se uzgajale prvenstveno radi sjemenki, i tada nisu bile nimalo nalik onome što mi danas prepoznajemo kao tikvice. Prve tikvice nalik onima danas potekle su od divlje biljke koja se iz Južne Amerike proširila na ostatak svijeta. Danas je nezaobilazna namirnica dostupna gotovo cijele godine. Popularnost je osim zbog svog okusa stekla i zbog činjenice da je izuzetno niskokalorična namirnica, i sadrži svega 11 kcal na 100 grama.

Prilikom kupnje tikvica uvijek birajte plodove koji su teški (puni vode) i čija kora nije smežurana i sjaji jer vam to garantira svježinu. Najslađe tikvice su one male, mada ni one srednje veličine ne zaostaju puno okusom za njima. Koru nema potrebe guliti, prije pripreme je samo dobro isperite. Tikvice su sjajan izvor vitamina A i C, te minerala magnezija, kalija, fosfora, željeza, mangana, te karotenoida beta karotena, luteina i zeaksantina. Zbog svoje lake probavljivosti, niskokaloričnosti i neutralnog okusa idealna je namirnica za početak dohrane.

Izvor: www.hugpd.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Tikvice su široko dostupne tijekom cijele godine.
Sigurnost

5

Ovo se povrće može uvoditi u prehranu gotovo od početka.
Ukupni dojam

5

Osim što su sigurne za početak dohrane, tikvice su i jako ukusne pa ih djeca lako prihvaćaju.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing