Tko bolje priča bajke, mame ili tate?

Objavljeno 03.11.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Čitanje za laku noć trebalo bi biti ritual prije uspavljivanja djece koji ne trebalo preskakati. Međutim, kome to bolje leži, mamama ili tatama?

Doktorica Elisabeth Duursma s australskog Sveučilišta u Wollongongu odlučila je istraživanjem doći do više informacija o tome kako čitanje utječe na djecu. Pozvala je u pomoć i ekipu stručnjaka s Harvarda, a rezultati njihova istraživanja pokazali su kako su priče i bajke koje klincima prije spavanja čitaju tate izuzetno učinkovite.

Uočeno je kako su tate puno ekspresivniji dok čitaju. Za razliku od mama, koje se sklonije dramatičnom čitanju, tate čitaju teatralnije, što više pospješuje dječju maštu. Ova stimulacija mozga utječe na razvoj govora kod djece, posebno kod klinaca mlađih od dvije godine.

Doktorica je istraživanjem također došla do toga da čitanje može pomoći djetetu pri razvijanju svojih psihomotornih sposobnosti tako što će, na primjer, okretati stranice knjige.

"Očevi bi se trebali više angažirati oko djece i na taj im način pomoći da razvijaju svoje sposobnosti. Mogli bi, primjerice, postavljati zagonetke, zajedno s klincima crtati, pisati i raditi kolaže", navodi Duursam.

Autori istraživanja posebno naglašavaju kako je čitanje priča za laku noć idealan trenutak za uspostavljanje bliskijeg odnosa između očeva i sinova.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing