Trebam li se brinuti zbog fimoze?

Objavljeno 02.10.2016. | Dobna skupina: 0-1

Na pitanje odgovara prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med. spec. pedijatar - subspec. dječje neurologije.

P: Poštovani, sin mi ima 2,5 godine i kad smo prije tjedan dana bili kod pedijatrice prevukla mu je kožicu na penisu do kraja, što prije nije išlo. Nakon toga sve mu je popucalo, krvarilo, peklo ga danima i nije dao niti da mu pipnem pišu. Ja sam ranije čitala da se to tako ne radi, pa sam još uvijek u šoku. Kad se treba zabrinuti ako se kožica ne može prevući? Ja nisam ništa forsirala jer sam mislila da imamo još vremena. Je li neprevlačenje kožice loše što se higijene i potencijalnih infekcija tiče? Mene je sada i dalje strah prevući kožicu – može li ona opet zarasti tako da se ne može prevući?
Hvala vam unaprijed,
Zabrinuta mama

O: Poštovana gospođo, u  Vašeg se djeteta radi o fimozi. Naziv fimoza, koji dolazi od grčke riječi phimos (φῑμός), označava stanje suženja kožice (prepucija) vrha penisa (glansa), zbog čega se kožica ne može prevući preko glavića penisa. Stanje može biti urođeno ili stečeno.

Kod oko 2 posto odraslih muškaraca može predstavljati bolesno stanje s nizom funkcionalnih smetnji, a u većine djece normalni je stadij u razvoju, tzv. fiziološka fimoza.

Gotovo svi dječaci rađaju se s fiziološkom fimozom kada mame (i tate) ne uspijevaju prevući kožicu preko glavića penisa u prvim godinama života. Razlog tome leži u sljepljivanju kožice prepucija s glavićem (tzv. priraslice ili adhezije). Smatra se da je fiziološka fimoza prirodna zaštita glavića od utjecaja amonijaka iz mokraće, iako ponekad može praviti smetnje otjecanju mokraće i biti izvor infekcije.

U slučajevima izrazite fiziološke fimoze, kada je otvor prepucija na glansu penisa sveden na nekoliko milimetara, mokrenje je otežano, i mokraća se nakuplja u zatvorenom prostoru između kože i glavića (vrh „piše“ napuše se kao balon) ili teško prolazi kroz uzak otvor u tankom mlazu.  

U prve tri godine u oko 50 posto djece prepucij se potpuno odvoji od glavića penisa. Tom prirodnom procesu rastezanja kožice i odljepljivanja od tkiva glavića možemo pomoći treningom, tako da dječaku povremeno potegnemo kožicu nakon kupanja, kada je pod utjecajem tople vode koža najrastezljivija.

Ako u trećoj godini fimoza nije riješena spomenutim „vježbanjem“, posavjetujte se s djetetovim pedijatrom koji će procijeniti kliničko stanje odnosno stupanj fimoze i odlučiti o daljnjem terapijskom postupku odnosno odlučiti treba li odstraniti, osloboditi veze (priraslice) prepucija i glansa, a u rijetkim slučajevima možda i učiniti operativni zahvat - djelomično ili potpuno obrezivanje.

S odrastanjem se prepucij prirodno olabavljuje tako da se u većine djece (oko 98 posto) u pubertetu/adolescenciji kožica može normalno prevući preko glansa, odnosno većina slučajeva urođene fimoze spontano se riješi.
Tome sigurno pomažu i fiziološki oblici ponašanja i aktivnosti dječaka da jednostavnim mehaničkim pokretima tijekom samozadovoljavanja (masturbacije) rastežu kožu glansa i sami riješe blaže fiziološke oblike fimoze.

Suvremene metode liječenja kod težih oblika fimoze mogu se podijeliti u neinvazivne (konzervativne, medikamentima) i invazivne (kiruške).

Svakako da bi svaki pedijatar trebalo primijeniti  konzervativni pristup u rješavanju fimoze i neinvazivno riješiti problem. Prema osobnom mišljenju, problem s fiziološkom fimozom trebalo bi riješiti najkasnije do polaska u školu, najbolje do treće godine života.

Prije petnaestak godina počela se primjenjivati metoda liječenja fimoze steroidnim mastima koje potiču rastezljivost prepucija. Smatra se da se čak 90 posto slučajeva fiziološke fimoze  može riješiti tom metodom. Prednost  je metode konzervativnog liječenja lokalnim steroidnim kremama i mastima u otklanjaju rizika od operacije, bezbolna je i značajno jeftinija od  metoda kirurškoga liječenja.

Druga neinvazivna metoda liječenja fimoze je tzv. Beaugé tehnika, nazvana prema autoru koji  ju je preporučio. Riječ je o postupku prirodnog rastezanja prepucija što češćom masturbacijom, uz mazanje kožice kremama koje pomažu u stvaranju elastičnije kože prepucija. Ta je metoda primjenljiva samo kod djece u pubertetu  i odraslih muškaraca.

Od invazivnih kirurških metoda danas se primjenjuju cirkumcizija i prepucioplastika.  

Cirkumizacija ili obrezivanje tradicionalna je metoda rješavanja problema s fimozom. U nekim kulturama (npr. islamska, židovska) obrezivanje se provodi iz vjerskih razloga.  Cirkumcizijom se u cijelosti odstranjuje kožica glavića penisa.

Prepucioplastika je u odnosu na obrezivanje poštedna kirurška metoda kojom se prepucijski otvor raširi do potrebne veličine, uz očuvanje prepucija.

Stečena fimoza nastaje kao posljedica loše higijene, kronične upale glansa ili prepucija i pretjeranog nadraživanja.

Uz spomenute metode liječenja, fimoza danas ne bi trebala biti problem u djece i odraslih. Preporučujem da se posavjetujete s pedijatrom svojega dječaka, čija se kožica ne može u cijelosti prevući preko glavića penisa, koji će na temelju nalaza preporučiti metodu koja je za njega najprihvatljivija.

Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol
10000 Zagreb, IV Cvjetno naselje 21

www.pitajmamu.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0