Tri osnovne grupe autosjedalica

Objavljeno 10.08.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Tokom svog djetinjstva, svako dijete trebalo bi promijeniti 3 autosjedalice jer svaka od vrsta osigurava zaštitu u automobilu

Prva autosjedalica - odmah od rodilišta

Prva autosjedalica koju će koristiti – već pri izlasku iz rodilišta je popularno jaje - autosjedalica grupe 0 ili 0+ od 0 do 9 ili 13 kilograma. Tu sjedalicu koristi se od rođenja do otprilike 12 mjeseci starosti djeteta. Djete se u autosjedalici ove grupe obavezno mora voziti suprotno od smjera vožnje i smatra se da je preraslo autosjedalicu kada je između vrha glave djeteta i vrha autosjedalice ostalo manje od 2 centimetra udaljenosti.

Minimalno je bitno paziti na to da se dijete veže kvalitetnim pojasom na 5 točaka, da sjedalica ima integriranu zaštitu za slučaj bočnog udara, te da je njena školjka dovoljno duboka da zaštiti bebu u slučaju sudara.

Autosjedalica ovog tipa najčešće se kupuje u paketu s kolicima, a često se događa da se roditelji, obuzeti kupnjom kolica, ni ne sjete provjeriti kvalitetu i reference autosjedalice koju kupuju, a vrlo rijetko pokušaju postaviti autosjedalicu u automobil kako bi vidjeli odgovara li njen oblik odgovara sjedalima automobila i da li se može ispravno i čvrsto postaviti u vozilo. Kasnije je teško zamjeniti autosjedalicu tako da svakako preporučamo prilikom kupnje prve autosjedalice voditi računa o sigurnosti djeteta i posvetiti dodatnu pažnju na osobine sjedalice.

Minimalno je bitno paziti na to da se dijete veže kvalitetnim pojasom na 5 točaka, da sjedalica ima integriranu zaštitu za slučaj bočnog udara, te da je njena školjka dovoljno duboka da zaštiti bebu u slučaju sudara.  Svakako je korisno da se autosjedalica može postaviti na kolica, te stoga postoje univerzalni adapteri koji će omogućiti postavljanje većine autosjedalica na kolica koja su uobičajeno prisutna na tržištu.

Ako u automobilu imate ISOfix, korisno je razmisliti i o ISOfix bazi koja olakšava postavljanje sjedalice i osigurava da je sjedalica uvijek brzo i ispravno postavljena. S obzirom na to da će dijete možda koji puta ostati u autosjedalici i dulje od trajanja vožnje (ako se sjedalica koristi na kolicima ili kod kuće) treba obratiti pozornost na ergonomiju tj. udobnost i eventualno, kako bi se izbjeglo predugo držanje djeteta u polusjedećem položaju, kupiti autosjedalicu koja pruža mogućnost postavljanja u ležeći položaj. Naravno, taj položaj koristi se samo kada se sjedalica koristi izvan automobila jer je položaj suprotni od smjera vožnje i nagib od 45 stupnjeva upravo ono što omogućava sigirnost maloj djeci koja se voze u automobilu.

Ako je ikako moguće, dijete treba voziti u smjeru suprotnom od smjera vožnje do 13 kilograma težine, ili do četvrte ili pete godine života

Prije su se proizvodile samo autosjedalice iz grupe 0 (0-9 kg), ali kako je dokazano da autosjedalice I grupe (9-18kg) okrenute u smjeru vožnje ne pružaju dovoljnu zaštitu za malu djecu, osmišljena je grupa 0+ u kojoj je moguće djecu voziti okrenutu suprotno smjeru vožnje do težine od 13kg. Korisno je nabaviti autosjedalicu u kojoj se dijete može što duže voziti u suprotnom smjeru, a na tržištu postoje autosjedalice u kojima se djeca voze u smjeru suprotnom smjeru vožnje do četvrte ili čak pete godine života (kombinirane autosjedalice grupe 0+ i I) . Takav način vožnje pet puta je sigurniji od postavljanje djeteta u smjeru vožnje jer štiti vrat od trzajne ozljede, kaoj ostavlja najteže (čak i smrtne) posljedice u slučaju sudara, a štiti i od udara predmeta u lice djeteta i od zatezanja pojasevima u slučaju frontalnog sudara.

Sjedalica do četvrtog rođendana

Iduća grupa autosjedalica je grupa I za djecu od 9 do 18 kilograma, tj. od otprilike 9 mjeseci do 4 godine. Ako se dijete vozi u autosjedalici grupe I koja je okrenuta u smjer vožnje potrebno je minimalno da dijete ima više od 9 kilograma i samostalno se diže na noge. To su minimalni uvjeti koji u posljedenje vrijeme u pojedinim zemljama postaju sve stroži, zbog sve veće svjesnosti o dobrobiti vožnje u suprotnom smjeru. Na temelju iskustava iz Skandinavije (gdje se djeca u pravilu do 18 kilograma voze okrenuta suprotno smjeru vožnje) i rezultata brojnih istraživanja i statistika primjerice, Američko pedijatrijsko društvo, nedavno je savjetovalo američkim roditeljima da svoju djecu voze u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje barem do navršene druge godine života.

Potrebno je provjeriti da li se  pojasevi i naslon mogu pomicati kako dijete raste, ima li sjedalica  mogućnost promjene nagiba ovisno o tome je li dijete budno ili spava, te da li je ergonomska

Autosjedalice grupe I mogu se postavljati pomoću pojaseva automobila ili pomoću ISOfix sustava. U toj kategoriji uobičajeno je ISOfix sustav ugrađen u sjedalicu, tj. ne postoji baza od koje se sjedalica može odvojiti. Kod kupnje takve autosjedalice, potrebno je provjeriti da li se njeni pojasevi i naslon za glavu mogu jednostavno pomicati ovisno o tome kako dijete raste, da li sjedalica ima mogućnost promjene nagiba ovisno o tome da li je dijete budno ili spava, te da li je ergonomski izrađena tj. da li će biti udobna djetetu. Naravno, pri kupnji je bitno isprobati da li autosjedalica odgovara djetetu i da li ju je moguće ispravno postaviti u automobil za koji je namijenjena. Smatra se da je dijete preraslo autosjedalicu grupe I kada mu je vrh naslona autosjedalice došao do razine polovice uha.

Posljednja vrsta - do 12. godine

Posljednja grupa autosjedalica je grupa II/III u kojoj se djeca voze od 15 do 36 kilograma odnosno od otprilike 4 godine do 12 godina starosti. U sjedalice grupe II/III dijete se veže pojasom automobila i uloga takvih sjedalica je otežati dijete kako bi pojas na njega djelovao, te povisiti dijete i osigurati pravilnu putanju pojasa. To znači da pojas treba pravilno sjedati djetetu na kukove i ne smije prelaziti preko vrata nego treba biti namješten na rame djeteta. Osim toga, sjedalica treba imati zaštitu za tijelo, ramena, vrat i glavu, te omogućavati djetetu udobo spavanje u relativno uspravnom položaju koji je u slučaju ove sjedalice zaštitni položaj za dijete koje se prevozi. Takve autosjedalice mogu i ne moraju imati sustav vezanja ISOfix-om jer u ovoj kategoriji ISOfix ne doprinosi sigurnosti već jednostavno pridržava sjedalicu kako se ne bi micala po automobilu kada je prazna.

Da bi pojas djelovao, osoba mora imati 140 centimetara visine i najmanje 36 kilograma

Da bi se dijete počelo prevoziti u automobilu samostalno bez autosjedalice potrebno je da ima barem 36 kilograma i 135 cm visine, odnosno 12 godina, sukladno hrvatskom zakonu. Pojas automobila dizajniran je tako da ga mogu koristiti osobe visoke 140 centimetara ili više, stoga bi bilo idealno do te visine prevoziti dijete u autosjedalici. Ako dijete sjedalicu preraste težinom (ima više od 36 kg), a visinom još nije dostiglo 140 cemntimetara preporuča se koristiti posebni pojas koji će fiksirati automobilski pojas na rame djeteta i osigurati da pojas u vožnji ne prelazi preko vrata djetata što bi moglo biti kobno u slučaju sudara.

Autor: Be Safe

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing