Trodnevna viroza

Objavljeno 29.08.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Trodnevna groznica ili viroza bezopasna je bolest koja traje tri do pet dana i završava osipom.

Svi bismo voljeli da su nam djeca stalno zdrava, no postoje neke dječje boesti na koje se moramo pripremiti i jednostavno ih "odraditi". Jedna od takvih bolesti je i akutna, bezopasna bolest dojenčadi i male djece koju uzrokuje virus HHV-6 ili humani herpes virus 6.

Započinje naglo visokom temperaturom (39-40 stupnjeva Celzija) koja traje tri do pet dana, nakon čega temperatura naglo pada, a na tijelu se pojavljuje tamno ružičasti osip koji ne svrbi i blijedi na pritisak. Osip (nestaje unutar nekoliko sati do dva dana): makulopapularni ili eritematozni (pjegav, crvenkast) osip, tipično počinje na trupu i može se raširiti na vrat i ekstremitete.

Virus se može pronaći u slini, bronhalnim žlijezdama i urinu, a detaljne pretrage krvne slike mogu pokazati i manjak bijelih krvnih stanica, što se, na sreću, kroz tjedan dana vrati u normalu. Slina je najvažniji put prijenosa, a izlučevine dišnog sustava asimptomatičnih osoba vjerojatno prenose virus.


Iako su simptomi bolesti malaksalost, razdražljivost, kašalj, proljev i visoka temperatura za svu djecu isti, neka ih djeca, unatoč tome, podnesu u dobrom općem stanju: dijete je aktivno, nije izgubilo apetit i  po ničemu se ne da naslutiti da ima toliku temperaturu. S druge strane, kod osjetljivije djece simptomi će biti izraženiji i kod takve djece obično dolazi do gubitka apetita, klonulosti i bezvoljnosti.

Ovu zaraznu bolest prebole skoro sva djeca u dobi od 6 mjeseci do 3 godine 

Visoka temperatura može uzrokovati i neke komplikacije kao što su grčevi ili febrilne konvulzije, pojava encefalitisa, meningitisa i hepatitisa. Na svu sreću, oni se jave samo u rijetkim slučajevima. Febrilne konvulzije su nasljedne tako da će njih dobiti djeca čiji su ih roditelji imali (6-15 posto). Zbog toga je vrlo važno odmah započeti sa snižavanjem temperature tuširanjem i hladnim oblozima, sirupima i čepićima sa paracetamolom, te obavezno posjetiti pedijatra koji će na temelju pregleda savjetovati što i kako dalje.

Ovu zaraznu bolest prebole skoro sva djeca u dobi od 6 mjeseci do 3 godine, a dobra je vijest što "napada" samo jedanput. Inkubacija traje između sedam i deset dana.

Zbog bezopasne prirode i kratkog trajanja trodnevne vrućice, obično se ne provode laboratorijske pretrage ako je dijete dovedeno sa klasičnom povijesti bolesti. Ako se radi kompletna krvna slika, može se ustanoviti smanjenje broja bijelih krvnih stanica. Broj bijelih krvnih stanica se obično vraća u normalne okvire unutar jednog tjedna.

Liječenje


Liječenje trodnevne vrućice se svodi na ublažavanje simptoma snižavanjem povišene tjelesne temperature (hladni oblozi, tuširanje, sirupi i čepići koji sadrže paracetamol).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

3

Slina je najvažniji put prijenosa, stoga redovito perite ruke svojoj djeci

Napomena
Iako su simptomi za svu djecu isti, slabija djeca lošije će podnjeti ovu bolest pa može doći do gubita apetita, slabosti, klonulosti. Važno je na vrijeme krenuti skidati temperaturu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing