Trudnice vegetarijanke

Objavljeno 27.03.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Vegetarijanke mogu rađati zdravu djecu bez kršenja svojih prehrambenih načela, ali moraju biti pažljivije u planiranju obroka od budućih majki koje jedu meso.

Buduće majke vegetarijanke trebaju posebno paziti na sljedeće:

Odgovarajući unos bjelančevina

Ako se radi o strogoj veganskoj prehrani koja ne uključuje ni jaja ni mliječne proizvode buduće mamae moraju se osloniti na biljne bjelančevine. Neke zamjene za meso predstavljaju dobar izvor bjelančevina, druge sadrže malo bjelančevina te mnogo masnoća i masti. Zato treba pažljivi čitati naljepnice na hrani.

Odgovarajući unos kalcija

Vegetraijanke koje jedu mliječne proizvode nemaju problema s unosom kalcija  dok će se trudnice koje te proizvode ne jedu morati snalaziti na druge načine. Mnogi proizvodi od soje sadrže puno kalcija, ali treba se čuvati sojinog mlijeka krcatog saharozom (šećerom, kukuruznim siruom , medom). Treba birati čiste proizvode od sojinog zrnja te na naljepnici provjeriti sadržaj kalcija. Tofu se može ubrojiti u hranu bogatu kalcijem ako je koaguliran kalcijem. Neke vrste tortilja načinjene od kukuruznog brašna mljevenog mlinskim kamenjem predstavljaju dobar izvor kalcija. Praktičan izvor kalcija je i sok obogaćen tim mineralom. Za svaki slučaj dobro je da trudne veganke uzimaju dodatak kalcija u obliku vegetarijanskih pripravaka.

Vitamin B12

Vitamin B12 ponajprije se nalazi u hrani životinjskog podrijetla, pa bi bilo dobro uzimati vitaminski dodatak, te folnu kiselinu i željezo.

Vitamin D

Vitamin D prirodno se nalazi u ribljem ulju. Proizvodi ga i naša koža kad se izlažemo suncu iako je to nepouzdan izvor tog vitamina zbog, s jedne strane pokrivenosti tijela u lošim vremenskim prilikama, i s druge strane opasnosti od pretjeranog boravka na suncu. Ima sojinog mlijeko obogaćenog vitaminom D, no treba paziti da ga se ne uzima u količini većoj od one koja se preporučje trudnicama jer u prevelikim količinama može biti toksičan.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Trudnice vegetarijanke moraju biti pažljivije u planiranju obroka od budućih majki koje jedu meso.

Napomena
Trbaju paziti na dovoljan unos bjelančevina, kalcija, vitamina B12 i vitamina D.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing