Trudnice - vježbanje kod kuće

Objavljeno 04.11.2016. | Dobna skupina: Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Ako je trudnica vježbala i prije trudnoće, svakako će biti u prednosti jer već ima zavidnu fizičku kondiciju. No, ako nije i prvi put s vježbanjem počinje tek u trudnoći, bez obzira na stadij, treba početi s lakšom fizičkom aktivnošću.

Ako se s vježbanjem pretjera, vjerojatnost upale mišića bit će veća, što će pogoršati stanje i vjerojatno će trudnica odustati. Ipak, treba biti hrabar i ne odustati te osluškivati vlastito tijelo, koje će samo upozoriti koliko se može, što više odgovara i kad treba prestati. Kao što je nužno postupno zagrijavanje prije vježbanja, tako je dobro i postupno privoditi vježbe kraju.

Umjerena fizička aktivnost imat će najveći mogući učinak ako se izvodi redovito, a to znači tri do četiri puta tjedno. To, naravno, ne znači da se mora vježbati pod svaku cijenu. Ne treba vježbati ako se ne osjećate dobro, suviše ste umorni (imali ste naporan dan na poslu, puno ste hodali, bili tog dana na pregledu kod liječnika i sl.). Ipak, nekim ženama vježbanje odgovara bez obzira na umor, jer se nakon vježbi bolje osjećaju, što je i razumljivo s obzirom na to da se vježbanjem poboljšava cirkulacija, izbacuju toksini i povećava koncentracija kisika u organizmu.
No, valja pripaziti na dovoljnu nadoknadu tekućine, a za vježbanje treba odabrati prikladnu odjeću, najbolje od pamučnog materijala i dovoljno komotnu da ne sputava.
Podloga za vježbanje također je važna. Treba biti dovoljno tvrda da omogući pravilno vježbanje (krevet nije prikladan), ali ne previše da se ne nažuljate (nikako ne vježbati na parketu). Nije uputno koristiti prostirke koje se kližu, jer se možete spotaknuti i ozlijediti.

Vježbanje treba prekinuti ako se osjeti bol (u mišiću, zglobu, grudima, glavi, trbuhu), nesvjestica, vrtoglavica, usporenje ili ubrzanje rada srca, nedostatak zraka, glavobolja ili neuobičajene reakcije bebe (povećana aktivnost ili prestanak aktivnost). Ako nakon kratkog odmora simptomi ne nestanu, valja se neodgodivo obratiti liječniku.

Započne li se s vježbanjem tek na početku trudnoće, može se vježbati sve do poroda, s tim da u posljednjem stadiju treba usporiti tempo. Alternativa ili dopuna vježbama, kojom se može dobiti potpuniji učinak, može biti hodanje, malo brže od šetnje. Bez obzira na odabir fizičke aktivnosti, potrebno ju je redovito primjenjivati kako bi vjerojatnost za bolje osjećanje tijekom trudnoće bila veća, porod lakši i brži, a stanje nakon poroda bolje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Započne li se s vježbanjem tek na početku trudnoće, može se vježbati sve do poroda, s tim da u posljednjem stadiju treba usporiti tempo.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing